COLUMN: Vlaanderen Zingt!

Print
COLUMN: Vlaanderen Zingt!

Foto: Salim Seghers

Wijchmaal

Peer - Salim Seghers schrijft een column over het dagelijkse leven in Peer.

vlamingen zingen op de Plaza in Lloret de Mar, is in feite de volledige titel van deze column. Niet te geloven, maar waar: voor de 33ste keer vertrekken we naar Lloret de Mar tijdens het schoolverlof van Allerheiligen. Het startte zo onschuldig, piepklein en zonder grote verwachtingen in 1986. Met amper twee bussen reden we dat jaar naar dat Spaanse stadje op 1 november. Orkest en vrienden, chauffeur met familie en ikzelf met een kleine schare fans, dat moet het geweest zijn. Iedereen moest in die tijd op het kerkhof zijn met Allerheiligen om de overledenen te gedenken, de grafstenen te reinigen en te versieren met mooie chrysanten. Jonge mensen dragen nu zelfs de as van hun dierbaren mee in een juweeltje of zetten een mooie urne op de schouw. Wat is het beste, vroeger of nu?Wie zal het zeggen?

Dit jaar zijn we met 1.350 Vlamingen, we reizen met 22 dubbeldekkers, drie vliegtuigen, vertrekkend uit Zaventem, Eindhoven en Schiphol en verblijven in vijf verschillende hotels. Het klinkt bijna ongelooflijk, maar onze krant ‘Het belang van Limburg’ en TVL waren al meermaals getuige van dit ongeëvenaard succes. 

Waarom schrijven zoveel mensen zich in voor die trip naar het stadje aan de Middellandse Zee? Vliegtuigen, bussen, excursies, hotels, buffet: dat is allemaal het werk van het reisbureau. Voor de showavonden ben ik de gastheer. En zeg nu zelf: een orkest, ikzelf en tien gastzangers, die allemaal enthousiast hun uiterste best doen om er iedere avond een geslaagd feest van te maken. Eventjes enkele namen noemen: Marjan Berger, Celien Hermans, Ives Segers, Guy Neve, Eveline Cannoot en Andrei Lugovski. Inderdaad, ook deze Wit-Rus is er weer bij, hij treedt weer op na twee jaar herstel na zijn vergiftiging met rattenvergif. De dader is nog steeds niet gevat. De gevolgen voor Andrei waren verschrikkelijk: coma, nierziekte, zijn stem volledig kwijt, evenwichtsstoornissen... Hij durft tot op heden geen stukje taart of glas cola aannemen. De stem van deze zanger is een juweeltje van het zuiverste soort. Heerlijk om zijn liedjes te aanhoren. Hij laat je tijdens onze reis wegdromen bij een glaasje cava, een kruikje sangria of een koude cerveza.

Het is daarenboven iedere dag boven de 20 °C in Lloret de Mar. Je zou voor minder meegaan in de herfst. Ieder jaar zoeken we bovendien iets extra: een bingo-namiddag, een verkleedpartij, een clipopname met publiek voor TVL, een match live bijwonen in Barcelona, een kinderoptreden... Dit jaar wordt het: ‘Vlamingen zingen in Lloret de Mar’. Een beetje afgekeken van het succesverhaal in ons eigen Vlaanderen met Donaat Deriemaeker. Het wordt twee uur lang meezingen met de meest bekende Vlaamse refreintjes. Iedereen is welkom en krijgt een boekje met de teksten. Dit alles gebeurt op het Plaza-plein in samenwerking met de stad Lloret en de schepen van Toerisme. Succes verzekerd! Honderden Vlamingen zingen Vlaamse liedjes aan de Costa Bravo. Mooi zo!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio