Aangeboden door Brugge Kaas

© Brugge Kaas

Uitzonderlijke food pairings met Brugge Kaas en thee

Bij kaas serveren we uit gewoonte meestal wijn of een fris biertje, maar het kan ook anders. Gooi het eens over een andere boeg en combineer een kop thee met je favoriete Brugge kaas. De volgende food pairings moet je absoluut eens geprobeerd hebben.

Food pairing, een culinair concept dat zijn oorsprong vindt in België, is helemaal in. Bij food pairing vertrekken we van de vaststelling dat bepaalde smaakcomponenten goed bij elkaar passen. Op basis daarvan worden ingrediënten op een verrassende manier met elkaar gecombineerd: wat dacht je van zwarte chocolade met zalm, aardappelen met koffie of kiwi met oesters? Ook kaas en thee vormen een culinaire combinatie die je zal inspireren.

Hoe degusteren?De aroma’s van thee kan je waarderen als de thee warm of koud is. Voor kaas is dat niet zo: die mag niet te koud zijn, want dan komen de smaken niet tot hun recht. Zorg er dus voor dat je kaas op kamertemperatuur is voor je hem opdient. Haal de kaas ongeveer een uur op voorhand uit de koelkast - bij warm weer volstaat een halfuurtje.

“Proef bij het degusteren telkens eerst je thee, gevolgd door een stukje kaas. De kaas heeft namelijk een veel sterkere smaak die overheersend kan zijn”, raadt Ann Vansteenkiste, theesommelier van Curiosithee aan. Eens je bewust de smaken van kaas en thee hebt geproefd, kan je het andersom doen. “Eet dan een stukje kaas en neem tegelijk een slok thee. De temperaturen die botsen zorgen voor een uitzonderlijk effect, en dat is voor de smaken niet minder waar.”

“Als je meerdere kazen en theesoorten na elkaar gaat degusteren, begin je best met lichte en milde soorten en eindig je met de intense smaken,” vertelt Ann verder. “Best vermijd je om melk, suiker of room toe te voegen aan je thee, want dat kan de oorspronkelijke smaken van je producten maskeren.”

Brugge DentelleBij zachte kazen zoals Brugge Dentelle horen theesoorten met een zachtere smaak. De smaken die in de thee voorkomen, zoek je best ook op in de thee. Idealiter ga je voor een zwarte thee die voor 100% geoxideerd is.

Tip van theesommelier Ann Vansteenkiste: voeg bij deze food pairing gerust wat noten toe, want in zachtere kazen komen gelijkaardige smaken terug.

Brugge JongHeb je nog geen ervaring met food pairing, dan is Brugge Jong een goede en laagdrempelige keuze om je smaakpapillen te prikkelen. Zelfs voor kinderen is deze kaas een ideale start. Combineer Brugge Jong best met een thee die geroosterd is en op zijn minst voor 60% geoxideerd is.

Tip van theesommelier Ann Vansteenkiste: een traditionele Chinese oolongthee is ideaal voor deze pairing.

Brugge OudOudere kazen hebben een vrij harde en vaste structuur. Ga bij het kiezen van je thee op zoek naar intense smaken die de kaas evenaren. Oude thee die lang werd gedroogd, gaat erg goed samen met oude kaas zoals Brugge Oud. Ook gerookte thee is hier een goed idee.

Tip van theesommelier Ann Vansteenkiste: de Chinese thee Pu Erh past erg goed bij Brugge Oud. Ben je op zoek naar een gerookte thee, dan is Lapsang Souchon altijd een goede keuze.

Brugge Apero Mosterd/FenegriekBij kruidige kazen zoals Brugge Apero Mosterd/Fenegriek passen kruidige theesoorten. Ga voor een thee waar je houterige specerijen in terugvindt, zoals bijvoorbeeld gember, kaneel, steranijs, kruidnagel, venkelzaad of muskaatnoot.

Tip van theesommelier Ann Vansteenkiste: de Indiase thee Chai Masala is hiervoor ideaal.

De smaak te pakken gekregen? Ontdek hier nog meer verrassende recepten en tips met Brugge Kaas »