Aangeboden door Brugge Kaas

5 keer verrassend lekker: desserts bereiden met Brugge Kaas

Ben je een echte cheese lover, dan integreer je jouw favoriete kaas liefst in zo veel mogelijk maaltijden. En jawel, ook in desserts kan kaas een heerlijke toevoeging zijn aan je gerecht. Wij lijsten onze vijf favoriete ontdekkingen voor je op.

Dessert hoeft niet per se zoet te zijn: dat zullen veel kaasmeesters bevestigen. Ann Keymeulen van L’Art du Fromage is een van hen. “In een dessert kan je wel degelijk spelen met de combinaties van zure en zoete smaken,” vertelt ze. “Na een zware maaltijd zorgen zure smaken in combinatie met kaas ook nog voor een vlottere vertering.”

Door kaas te gebruiken krijgen je desserts een unieke, romige en volle smaak die je niet terugvindt in bijvoorbeeld melk, room of boter. Dit zijn vijf recepten die je absoluut eens moet uitproberen.
 

Dessertsoepje van Brugge Oud
Een pittige kaas als Brugge Oud combineren met zoetere smaken zoals die van gekaramelliseerde kerstomaten is een foodpairing die je zeker eens moet uitproberen. De rooibosthee in het soepje is een zachte en lekkere toevoeging die vrij is van theïne: ideaal dus voor later op de avond. In de video zie je hoe je deze dessertsoep klaarmaakt.
 

Gemarmerd bosbesijs met een krokant van Brugge Oud
Een bolletje ijs opdienen, dat kan iedereen. Maar je kan je bolletje ijs natuurlijk wel een pak avontuurlijker én smakelijker maken door er verrassende toetsen aan toe te voegen. Maak bijvoorbeeld zelf gemarmerd bosbesijs met verse bessen, kaneel en een krokant van Brugge Oud. Je hebt niet meer dan twee sneetjes van de kaas nodig voor een lekker en knapperig extraatje bij je dessert.
 

Rijstpap met Brugge Blomme
Wie graag geniet van een fijn en zoet hapje, zal rijstpap met Brugge Blomme zeker de moeite waard vinden. Na een half uurtje kan je al genieten van een lekkere portie rijstpap. Omdat je in de rijstpap zowel zoete als licht bittere smaken terugvindt, kan je ook in de dranken die je erbij opdient op zoek naar gelijkaardige smaken. Probeer hierbij bijvoorbeeld een cappuccino met een vleugje hazelnoot of gezouten karamel.
 

Appeltaartjes met Brugge Belegen
Appeltaart is een klassieker die je als echte foodie zonder twijfel al helemaal onder de knie hebt. Appeltaartjes met Brugge Belegen zijn dan een echte verrassing. Het is een makkelijk gerecht dat je snel kan klaarmaken. Daardoor leent het zich bijvoorbeeld heel goed tot een kookatelier met je kinderen op zondagnamiddag.
 

Cake met Brugge d’Or en banaan
Thuis gezellig onder een dekentje kruipen in de zetel om dan van een dessertje te genieten, is het beste wat er is. Maar eet je graag ook op het werk een lekker zoet hapje dat je makkelijk kan meenemen? Dan hebben we de oplossing.

Super simpel om te maken, heerlijk om van te smullen: de cake met Brugge d’Or en banaan. De combinatie van rijpe banaan en geraspte Brugge d’Or maken van je cake hét tussendoortje waar je collega’s van zullen opkijken. Een extra tip: werk af met een laagje amandelschilfers om er een knapperige toets aan te geven.

Wil je graag meer originele recepten ontdekken om je favoriete kaas te gebruiken in desserts? Brugge Kaas verrast jou met nog meer recepten op hun website.
 

RECEPT: Dessertsoepje van Brugge Oud

Ingrediënten:

  • Maïzena
  • 25 cl Oude Gueuze
  • 25 cl water
  • 250 g sneden Brugge Oud (zonder korst)
  • 2 x 15 g suiker
  • 20 kerstomaatjes
  • Blaadjes dragon
  • IJswater
  • 1 theezakje (rooibos)
  • Bakpapier

Bereiding:

Giet het water, de Oude Gueuze en 15 g suiker in een pan. Neem de pan van het vuur en leg de sneden Brugge Oud in het mengsel van water en bier tot de kaas smelt. Voeg het zakje rooibosthee toe. Laat de thee 5 minuutjes trekken en zeef het mengsel in een aparte kom.

Dompel de kerstomaten 30 seconden onder in kokend water. Breng ze meteen over naar een kom ijswater. Pel de tomaatjes en bestuif ze met maïzena.

Schep 15 g suiker in een antikleefpan; laat de suiker smelten en bruin worden. Vervolgens karamelliseer je de tomaatjes in de warme suiker. Laat de tomaten afkoelen op een velletje bakpapier.

Leg enkele tomaatjes in een diep bord en giet het kaassoepje erbij. Sprenkel er enkele blaadjes dragon over. Serveer met een sneetje rozijnenbrood of brioche.

De smaak te pakken gekregen? Ontdek hier nog meer verrassende recepten en tips met Brugge Kaas »