Partij van Orban op achterstand in Boedapest

Print
Partij van Orban op achterstand in Boedapest

Hongaars premier Viktor Orban (links) en uittredend burgemeester van Boedapest Istvan Tarlos spreken hun aanhanger toe na de lokale verkiezingen. Foto: AFP

Het ziet ernaar uit dat de partij van Viktor Orban het burgemeesterschap in Boedapest zal verliezen. Met meer dan 70 procent van de stemmen geteld, ligt de kandidaat van de verzamelde oppositie Gergely Karacnosy voorop, met 50,62 procent van de stemmen. Istvan Tarlos, die de steun krijgt van Fidesz, de partij van de premier, strandt voorlopig op 44,29 procent. Dat maakte de nationale kiescommissie zondagavond bekend.

De Fidesz-partij van de rechts-conservatieve premier Viktor Orban controleerde 20 van de 24 grootste steden in Hongarije, waaronder ook Boedapest. De lokale verkiezingen van zondag waren voor de oppositie dan ook de gelegenheid om de invloed van die partij terug te dringen. Op verschillende plaatsen werd daarom een front gevormd tegen de kandidaat van Fidesz.

Uit de peilingen bleek al dat de strijd om het burgemeesterschap in Boedapest een nek-aan-nekrace zou worden. De Hongaarse hoofdstad wordt al negen jaar geleid door de 71-jarige Istvan Tarlos.