IMK-leerlingen bezoeken Budget 4 Life

Print

Foto: Imk Dilsen-Stokkem

Lanklaar

Dilsen-Stokkem - In de week van 30 september trokken de laatstejaars van het Instituut Maria Koningin (IMK) naar Elen om deel te nemen aan de interactieve tentoonstelling van Budget 4 Life om zo een beeld te krijgen van de kosten die je voorgeschoteld krijgt eenmaal je op eigen benen staat.

Budget 4 Life is een interactieve tentoonstelling rond budget en krediet voor leerlingen van het zesde en zevende jaar van het secundair onderwijs. Dit initiatief werd gerealiseerd in samenwerking met het Maaslandse OCMW. Twee medewerksters uit het werkveld leidden de leerlingen gedurende twee uren rond in de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken. Zij kregen een nieuwe identiteit en enkele gegevens over hun nieuwe 'ik' om zo een beeld te krijgen van hun totale maandelijkse en vaste kosten én eventuele onverwachte valkuilen. Na deze budgetoefening werd hun resultaat vergeleken met enkele levensechte situaties en werden zij geconfronteerd met de vier grote oorzaken van schulden: status, reclame, verslaving en kredieten.
Ten slotte werden twee winkelkarren met elkaar vergeleken: één met merkproducten en één met huismerken. De leerlingen mochten zelfs proeven van twee varianten nootjes en na een keuze uit twee outfits bleek de goedkoopste zelfs het meest in de smaak te vallen.

De afsluitende quiz toonde dat onze zesdejaars heel wat bijgeleerd hadden over het financiële reilen en zeilen in onze consumptiemaatschappij. Zo schiet Budget4Life zijn doel zeker niet voorbij, want in onze huidige maatschappij kloppen meer en meer jongeren aan bij het OCMW voor hun financiële problemen.Met het bezoek aan deze tentoonstelling hopen we als school ons steentje bijgedragen te hebben om dit te voorkomen bij onze afstuderende leerlingen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio