© Jef Habex

Heemkring Heidebloemke Genk herdenkt bevrijding

Het is 75 jaar geleden dat Genk bevrijd werd. De heemkring beschikt over een aantal authentieke foto’s van toen en vond het moment dan ook rijp om een overzichtstentoonstelling op te bouwen.

Jef Habex

Op 14 september 1944 was het zover. De geallieerde troepen trokken Genk binnen en de euforie van de Genkenaren was immens. De heemkring van Genk heeft nu een tentoonstelling geopend over deze feiten.

In de expo kan de bezoeker niet alleen kennismaken met een serie foto’s van tijdens de oorlogsjaren, ook de bevrijding wordt uit de doeken gedaan. Begeleidende teksten vervolledigen het beeld. Daarnaast worden er originele voorwerpen tentoongesteld die het leven tijdens die verschrikkelijke oorlogsjaren illustreren. Gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven, maar ook de uitrusting van de geallieerde soldaten geven een indruk van de tijd van toen.

Een Engelse en een Amerikaanse soldaat staren de bezoeker in volle uitrusting aan. Deze ‘modelsoldaten’ staan alleen tentoongesteld tijdens de openingsuren van de heemkring. De overige elementen zoals foto’s, krantenknipsels en andere voorwerpen zijn tijdens de openingsuren van de bibliotheek gratis toegankelijk.

Amper twee weken na de bevrijding bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht Genk per vergissing. Tientallen doden en wonden vielen te betreuren. Ook dit voorval, waarvan de juiste toedracht nog wat gehuld blijft in de nevelen van de geschiedenis, laat de Genkse heemkring zien.

De tentoonstelling loopt nog tot einde december 2019.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio