Klimaatactivisten willen Londense luchthaven drie dagen blokkeren

Print
Klimaatactivisten willen Londense luchthaven drie dagen blokkeren

Foto: BELGAIMAGE

De activisten van de milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) willen vanaf donderdag de luchthaven London City Airport gedurende drie dagen “vreedzaam” bezetten. Ze verwachten honderden deelnemers om vanaf 9.00 uur lokale tijd de luchthaven “op zijn Hongkongs” te blokkeren door voor de deuren te gaan zitten of liggen. Indien de activisten niet binnen geraken, zijn ze van plan de wegen naar de luchthaven te blokkeren.

Volgens XR is de uitbreiding van London City Airport, een kleinere luchthaven middenin het financiële centrum van de Britse hoofdstad, niet compatibel met de klimaatcrisis en met de “klimatologische noodtoestand” die door het parlement werd uitgeroepen. En evenmin met de beloftes van de regering om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

De luchthaven zegt op zijn website samen te werken met de politie om de veiligheid van de passagiers te verzekeren en het aantal verstoringen zo laag mogelijk te houden. Passagiers worden opgeroepen hun reisplannen niet te wijzigen, maar zich over hun vlucht te informeren bij de luchtvaartmaatschappij.

4,8 miljoen reizigers

London City Airport kreeg vorig jaar 4,8 miljoen reizigers over de vloer. De regionale maatschappij Air Antwerp vliegt sinds een maand elke weekdag drie keer heen en weer tussen de luchthaven van Antwerpen en London City Airport.

De activisten van Extinction Rebellion startten maandag met twee weken “internationale rebellie” voor het klimaat. Alleen in Londen werden sindsdien meer dan 500 mensen opgepakt. Premier Boris Johnson riep de “onverzorgde jongeren met neusringen in naar hennep ruikende bivakken” al op om de blokkades stop te zetten en de hoofdstad te verlaten.