© Facebook Kungahuset/Isopix

ROYALS. Koninklijke familie “schaamt” zich voor Harry en Meghan en er wordt flink gesnoeid in Zweeds koningshuis

Ontnomen koninklijke functies in Zweden, grote schaamte maar ook een primeur in Groot-Brittannië: alle weetjes en roddels uit adellijke kringen op een rij.

flb, vwh

Het grootste royaltynieuws viel deze week te rapen in Zweden. De koninklijke familie werd er met één pennentrek van koning Carl Gustaf een kopje kleiner gemaakt. De drie kinderen van de koning en koningin Silvia - kroonprinses Victoria, prinses Madeleine en prins Carl Philip - zorgden samen voor zeven kleinkinderen. Vijf van die zeven worden nu deels gestript van hun titel. Enkel prinses Estelle en prins Oscar (foto), de kinderen van Victoria, behouden hun titel omdat ze zelf later aanspraak zullen kunnen maken op de troon.

Het besluit van Carl Gustaf zorgt er ook voor dat de vijf kinderen van hun koninklijke taken verlost worden en een enigszins normaal leven zullen kunnen leiden. Het betekent bovendien dat de Zweedse belastingbetaler geen jaarlijkse dotatie meer moet betalen eens ze volwassen zijn. Volgens experts wil de koning op die manier tonen dat het koningshuis financieel kan inbinden. Ook in Zweden woedt al langer een debat over de hoge kostprijs van de monarchie.

Minder goed nieuws deze week voor prins Harry en Meghan Markle. Volgens royaltywatcher Richard Palmer schaamt de rest van de koninklijke familie zich voor hen, zeker nadat Harry een klacht heeft ingediend tegen de Daily Mail omdat het een privébrief had gepubliceerd in een poging om Meghan in een slecht daglicht te stellen.

Volgens Palmer had Harry de raad gekregen om te wachten met die klacht tot ze terug waren van hun tour in Zuid-Afrika, maar dat deed hij niet. Als gevolg daarvan begint hij stilaan alle steun te verliezen binnen zijn familie. “Niemand in de koninklijke familie steunt Harry en Meghan op dit moment. Zelf hun personeel lijkt zich voor hen te schamen. William, die zijn broer eerder dit jaar als een baksteen liet vallen, en Charles hebben afstand genomen van hem”, tweette Palmer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De hertogin van Sussex sprak afgelopen vrijdag meisjes toe in een krachtige speech, naar aanleiding van 'Day of the Girl'. Die was te horen en te zien op de Instagrampagina van Sussex Royal. "Elk meisje heeft potentieel. Ze heeft het recht op te leren, om gehoord te worden, om te spelen en om te ontdekken. Meisjes met dromen, worden vrouwen met een visie", zei Meghan Markle. Intussen is de boodschap bijna een miljoen keer bekeken.

Terwijl vorige week nog bekendraakte dat prinses Beatrice voor haar huwelijk met Edoardo Mapelli Mozzi een stuk eenvoudiger zal zijn dan dat van haar zus Eugenie, loopt ze wel weg met een primeur. Zo zal ze de eerste van haar generatie van de koninklijke familie zijn die stiefmoeder wordt door haar huwelijk. Edoardo heeft namelijk uit een vorige relatie het co-ouderschap over een driejarig zoontje: Christopher. Hij kreeg het jongetje samen met zijn ex-vriendin Dara Huang, een architect en designer. “Beatrice toont nu al dat ze een fantastische stiefmoeder is voor Christopher”, vertelt een bron aan People. “Ze zijn al samen op gezinsvakantie geweest en ze zijn heel gelukkig. Edoardo is dan ook een geweldige vader.”

Koningin Máxima was deze week aanwezig op het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en deed dat in stijl. Ze droeg - geheel volgens de laatste trends - een outfit die volledig beige kleurde, zij het met een koninklijke toets dankzij de gouden juwelen. Beige is hot en was te zien op de catwalks van Burberry, Chloé en Chanel en volgens de Amerikaanse Vogue werd zo’n 118 procent keer vaker gezocht op beige looks. De outfit van Máxima is bovendien van Natan, het Belgische modehuis dat in royaltymiddens een groot aanzien heeft.

Queen Elizabeth vraagt voortaan parkeergeld aan wie een bezoekje wil brengen aan het landgoed van Sandringham, waar ze tijdens de wintermaanden vertoeft. Volgens de Britse media moeten de vele bezoekers vanaf februari betalen om hun auto er op de parking te zetten. Dat zou ruim een miljoen pond per jaar opleveren en dat geld zal worden gebruikt om het café, de bezoekerscentrum en de winkel er te renoveren.

“Jaarlijks reizen duizenden mensen af naar het landgoed van Sandringham om te genieten van het park, het landhuis, het museum en de tuinen. De afgelopen jaren is het bezoekersaantal flink gestegen”, zegt een woordvoerder van het Britse hof. “Om de toenemende kosten van het onderhoud te compenseren en plannen te kunnen realiseren, moeten er vanaf februari parkeerkosten worden betaald.”

En we ronden af met het feestbeest van de week: prins Constantijn van Nederland. De broer van koning Willem-Alexander is vijftig jaar geworden en dat werd gevierd met drie nieuwe officiële portretten van de man en zijn gezin. Ook de hond van de familie kreeg een plekje op een kiekje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.