Witte Huis zal niet meewerken aan onderzoek naar eventuele afzetting Trump: “Onwettig”

Print
Witte Huis zal niet meewerken aan onderzoek naar eventuele afzetting Trump: “Onwettig”

Foto: REUTERS

Het Witte Huis heeft gezegd dat het niet zal meewerken met het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar een eventuele afzetting van president Donald Trump.

In een brief roept het Witte Huis dinsdag op het onderzoek, dat het “grondwettelijk gezien onwettig” noemt, te laten vallen. De Democraten zouden zich bezondigen aan “politiek theater” en willen op deze manier de uitslag van de verkiezingen van 2016, die door president Donald Trump werden gewonnen, tenietdoen.

Pelosi: “Weigering is onwettig”

De beslissing van het Witte Huis om niet mee te werken met het lopende onderzoek is “verkeerd” en “onwettig” volgens Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

“Dit is simpelweg opnieuw een onwettige poging om te verdoezelen dat de Trump-administratie buitenlandse machten onder druk heeft gezet om tussen te komen in de verkiezingen van 2020”, aldus Pelosi in een verklaring. Nog volgens Pelosi groeit het aantal bewijzen dat president Trump zijn ambt heeft misbruikt, en zijn eed om “de grondwet te beschermen, te vrijwaren en te verdedigen” heeft geschonden.

Telefoontje met Oekraïense president

De Democratische partij startte een impeachment-onderzoek tegen Trump nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor die eerste stap in de procedure. Daarna meldde een tweede klokkenluider zich. Biden is een van de kandidaten voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2020.