Landelijke Gilde van Engsbergen wandelt door herfstlandschap

Print
Landelijke Gilde van Engsbergen wandelt door herfstlandschap

Foto: Willy Baute

Engsbergen

Tessenderlo - De Landelijke Gilde Engsbergen organiseerde op Zaterdag 5 oktober een geslaagde wandeling van het domein Groot Asdonk naar de bio-boerderij het Bolhuis. Zo'n 40 deelnemers wandelden door het herfstlandschap in de grensstreek van Limburg en Vlaams Brabant ter hoogte van de Brabantse Hoek.

Norbert vertelde de wandelaars dat zijn vader ridder Antoine van den Hove d’Ertsenryck hem uitgelegd had dat zijn grootvader Emiel bevriend was met de eigenaar van het klein Asdonk, de heer Verstappen. Om het rendement van arme gronden van de Kempen te verbeteren, is hij vele jaren geleden gestart met het zaaien van Lupinusssen op de velden. Na een korte uitleg over het landhuis met zijn boerderij en de vroegere potstal, nam Kurt het woord om in een korte vogelvlucht de evolutie over een periode van ongeveer 500 jaar van de landbouwuitbatingen in deze streek uit te leggen.

Aan de Lange Dreef werd een beeld geschept van de methode van runnen van een landgoed. Brede dreven werden voorzien van een belijning met hoge bomen van zeer uiteenlopende soorten zoals beuken, lariksen, moeraseiken, wintereiken, Amerikaanse eiken enzovoort. Aan het Klein Asdonk vertelde Kurt over de studie van ongeveer 150 jaar van dhr. Verstappen die eerst de teeltaarden verbeterde door groenbemesting en later door toevoeging van chemicaliën.

Ter hoogte van de vallei van de Zwarte Beek werd door Kurt het verschil uitgelegd tussen de vallei en de hoger gelegen percelen waaronder nieuw ingerichte heidevelden. De dag werd afgesloten op de hoeve Het Bolhuis met een tas koffie, appelsap, koekjes en een boterham met biosiroop. Dank aan Kurt Sannen , eigenaar van de bio-boerderij Het Bolhuis voor zijn wetenschappelijke onderbouwde begeleiding en medewerking. Om deze natuurwandeling op een mooie manier af te ronden, kwam de herfstzon de wandelaars nog allemaal begroeten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio