© Photo News

Prestatie van formaat: België turnt zich met glans naar Tokio 2020: “De hele gang heeft ons horen juichen”

Rio 2016 bood de primeur, Tokio 2020 biedt het bisnummer. Voor de tweede opeenvolgende keer zal België een damesteam in het turnen naar de Olympische Spelen zenden. Het tricolore gezelschap moest daarvoor een plaats bij de beste 12 op het WK in Stuttgart veroveren, maar eindigde zelfs twee plaatsen hoger. In een discipline waar alle sportgiganten – van USA over China tot Rusland – zwaar investeren, mag dat voor een klein land met een beperkte traditie in die discipline een prestatie van groot formaat heten.

Marc Vermeiren in Stuttgart

Coach Marjorie Heuls had het vooraf correct ingeschat, toen ze stelde dat een score van 162 punten zou volstaan om de olympische droom waar te maken. Op hun eerste drie nummers – vloer, sprong en brug – presteerden Nina Derwael en co vrijdag voortreffelijk, maar op de altijd verraderlijke balk werden een paar schoonheidsfoutjes gemaakt. Daardoor strandde België op een score van 161,238 punten, net onder het beoogde doel.

Wat vooraf verwacht werd, werd ook waarheid. België zou dus nog een hele dag nagelbijtend moeten doorbrengen, kijkend hoeveel concurrenten die score nog konden verbeteren. Belagers als Australië, Oekraïne, Spanje en de Korea’s werden netjes op afstand gehouden, waardoor Team Belgium zijn achtste plaats kon vasthouden. Later zaterdag volgde het beste nieuws. Japan, een vaste waarde nochtans in deze sport, strandde op een honderdste van het Belgische puntentotaal. Omdat Hongarije en Zwitserland niet konden verrassen en Brazilië door een geblesseerde topgymnaste terugviel tot de 14de plaats kwam Tokio 2020 op het droge te liggen.

Op de tribunes vielen Nina Derwael, Margaux Daveloose, Jade Vansteenkiste, Senna Deriks, Maellyse Brassart en Julie Vandamme mekaar in de armen. Anderhalve dag stress (en jarenlange slavenarbeid in een Gentse gym) lag achter de rug. “Er zijn tonnen gewicht van mijn schouders gevallen”, sprak Derwael. “Ik heb amper kunnen slapen van de spanning. Dat we Japan achter ons hielden, was al een hele opluchting.”

Het verschil met Japan was nochtans miniem: een honderdste. “Op zestien oefeningen is dat inderdaad verwaarloosbaar. Het is eigen aan deze sport, waarin details kunnen beslissen. De spanning was groot, ook al omdat de wifi niet optimaal functioneerde waardoor we de scores niet goed konden volgen. We waren samengekomen in een hotelkamer. De hele gang heeft ons horen juichen, zo groot was de euforie.”

© Photo News

Wereldkampioen

Dit teamticket betekent dat vier Belgische gymnastes (en een reserve) zich in de zomer van 2020 mogen opmaken voor een trip oostwaarts. Wie effectief deel zal uitmaken van die ploeg zal ergens in de late lente van 2020 beslist worden, maar dat zijn beslommeringen voor later.

Voor Nina Derwael ligt er de volgende dagen sowieso nog wat werk op de plank hier in Stuttgart. De Sportvrouw van het Jaar 2018 kwalificeerde zich ook voor de individuele all round-finale (donderdag), voor de finale op de vloer (zondag) en voor de finale aan de brug (zaterdag). Op dat laatste nummer verdedigt ze haar wereldtitel. Dat het olympische teamticket al in de koffer steekt – ook voor Derwael was dat de absolute prioriteit hier - maakt dat de 19-jarige Limburgse met een stuk meer gemoedsrust aan wat rest kan beginnen. Niets moet, alles mag: zoiets.

© AP

Meer over Nina Derwael