Werelddierendag

Print
Werelddierendag

Foto: Eric Dupain

Heers - Column Eric Dupain

Vandaag 4 oktober is het werelddierendag, de dag waarop we onze huisdieren mogelijk nog iets meer aandacht schenken dan gewoonlijk. Eerlijk, thuis is het elke dag werelddierendag. Op het moment dat ik deze column schrijf ligt poes Destiny op mijn bureel te slapen. Eerder deze week lag zij in de kleerkast te snurken dat het geen naam had. Slapen doen ook poes Rosy en kater Peeta. Alle drie behoren ze tot het ras Britse korthaar. Van de streken van Boris Johnson en een Brexit met of zonder akkoord liggen zij écht niet wakker. De Britse parlementsvoorzitter John Bercow moest de voorbije weken en maanden vaker dan hem lief was ‘order’ roepen.

Mijn poezen schreeuwen ook, maar dan om aandacht. ‘Aandacht’ in plaats van ‘order’. En ja, wij gaan er gedwee op in. Aandacht, een serie knuffels, lekker eten, vers water en een propere kattenbak: dat telt voor hen. Naast mijn poezen wonen er thuis ook nog drie kippen. Zij bedanken mij dagelijks voor spijs, drank en een proper kippenhok met een vers eitje. En dan is er recent ook nog Mieke bijgekomen. Haar heb ik nog niet gezien maar ik vermoed dat het een dikke muis is, afgaande op het gat dat ze in de zak tarwe heeft gebeten. Mieke zou wel eens een spitsmuis kunnen zijn. De manier waarop ze eten voor onbepaalde duur leent zonder het terug te brengen is zéér spitsvondig.

Bij de fAute vrienden lopen er ook heel wat diertjes rond. Chatblis is een Britse korthaar met een maatje meer. Zijn vriendinnetje Stella is dan weer een schattige huiskat. De namen zijn eerder toevallig gekozen, of niet. Behalve een lekkere Chablis of een Stella drinkt het baasje vooral Duvel.

De vriendschap en liefde die je van een huisdier krijgt is onvoorwaardelijk en oprecht. De dagen, weken, maanden en jaren die je samen doorbrengt zorgt voor een hechte band. Huisdieren zouden net zo oud moeten kunnen worden als mensen denk ik wel eens. Wanneer ze op latere leeftijd ziek worden kan het wel eens snel gaan en moeten mensen zich voorbereiden op het ergste. Enkele jaren geleden werd Bursa, het hondje van JP en Inge ziek. Bursa was een kranige dame en bleef vechten tot haar hartje het begaf. Het hart van beide baasjes was gebroken. Op zo’n moment staat de wereld stil. Ik wil er niet aan denken wat als er morgen iets zou gebeuren met mijn fantastische katten. Wat ik wel weet is dat verdriet slijt. Na regen komt zonneschijn, na een traan komt een lach. Dat is ook het geval bij Jean-Paul en Inge. Bursa zit voor altijd in hun hart maar daar heeft Syrah sinds kort ook een plaatsje gekregen. Syrah (foto) is een fantastisch lieve, schattige, vertederende, rustige en mooie puppy. Aanstaande zondag geven haar baasjes een ‘puppyborrel’. Hoera, driewerf hoera.

Dieren worden ook wel eens gebruikt als scheldwoorden. Ik heb er het raden naar wat daarvan de oorzaak is. De runderen hebben daarbij het grote lot gewonnen. ‘Stoem vjaas, loempe koe, stoeme os’ of kortweg zeer gebald: kalf! Ook in spreekwoorden spelen dieren vaak een vooraanstaande rol. Zo fier als een pauw of er als de kippen bij zijn. Maar ook … ‘Het pjaad van Christus wes nen ezel’ om aan te tonen dat je niet de slimste van de klas bent. Fijne werelddierendag.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio