© Photo News

WK ATLETIEK. Amerikanen aan het feest, Sacoor plaatst zich makkelijk voor halve finales, ook Hanne Claes stoot door

Jonathan Sacoor heeft zich dinsdag op het WK atletiek in Doha geplaatst voor de halve finale op de 400 meter.

De 20-jarige Sacoor liep in de zesde en laatste reeks naar de tweede plaats in 45.32, achter de Keniaan Emmanuel Korir (45.08). De jonge Belg heeft een persoonlijk record van 45.03. Dit jaar liep hij de afstand in 45.31. Alleen de top drie van elk van de zes reeksen bereikte de halve finales, net als de zes snelste verliezende tijden.

Met zijn chrono van 45.32 klokt Sacoor de tiende tijd van de reeksen. Kirani James uit Grenada zette in 44.94 de snelste tijd op de tabellen.

De halve finale volgt woensdag, de strijd om de medailles staat vrijdag op de planning.

“Ik weet dat ik nog sneller kan”, reageerde de 20-jarige Belg. “Ik wist dat ik bij de eerste drie moest eindigen om meteen door te stoten naar de halve finales. Ik vertrok snel (reactietijd van 0.162, red.) en hield goed stand tot het einde van de tweede bocht. In de laatste rechte lijn verloor ik nog wat snelheid. Het kan alleen maar beteren, ik weet dat ik nog sneller kan. De finale? We zullen zien, ik focus me alleen op mezelf”, verklaarde Sacoor.

© BELGA

Claes bereikt halve finales 400m horden

Hanne Claes heeft zich dinsdag op het WK atletiek in Doha geplaatst voor de halve finales op de 400 meter horden. Paulien Couckuyt overleefde de reeksen niet.

De 28-jarige Claes, met een persoonlijk record van 55.20, liep in de vierde reeks naar de zesde tijd in 55.68. De top vier van elk van de vijf reeksen bereikte de halve finales, net als de vier snelste verliezende tijden. Claes werd met haar chrono, de zestiende van de reeksen, opgevist, waardoor ze doorstoot. De Amerikaanse Sydney McLaughlin tekende in 54.45 voor de snelste tijd in de voorronde.

De 22-jarige Couckuyt eindigde in de derde reeks als zesde in 57.15. Couckuyt, met een persoonlijk record van 55.46, sneuvelde zo als 32e (op 36) in de reeksen.

De halve finales volgen woensdag, de strijd om de medailles staat vrijdag op de agenda.

Amerikaan Lyles pakt wereldtitel op 200m, landgenoot Brazier viert op 800m

De Amerikaan Noah Lyles heeft op het WK atletiek in Doha de wereldtitel veroverd op de 200 meter. Zijn landgenoot Donavan Brazier, getraind door de in opspraak gekomen Alberto Salazar, snelde naar het goud op de 800 meter.

De 22-jarige Lyles maakte zijn favorietenrol waar en won in 19.83. De Canadees André De Grasse (19.95) ging met het zilver aan de haal. De Ecuadoraan Alex Quinonez pakte het brons (19.98). De Turkse titelverdediger Ramil Guliyev (20.07) eindigde als vijfde achter de Brit Adam Gemili (20.03).

Op de 800m hield Brazier in 1:42.34, een WK-record, de Bosniër Amel Tuka (1:43.47) achter zich. De Keniaan Ferguson Cheruiyot Rotich (1:43.82) legde beslag op het brons.

© REUTERS

Broeders eindigt in finale polsstokspringen als twaalfde

Ben Broeders is zondag op het WK atletiek in Doha in de finale van het polsstokspringen als twaalfde en laatste geëindigd. De Amerikaan Sam Kendricks verlengde zijn wereldtitel.

Broeders kende meteen moeite met de starthoogte, maar geraakte in drie keer toch voorbij 5m55. Daarna liep het driemaal mis op 5m70.

De 24-jarige Broeders plaatste zich met een sprong over 5m70 net voor de finale met twaalf. De Belg, met een persoonlijk record van 5m76, deelde de elfde plaats van de kwalificaties met de Duitser Bo Kanda Lita Baehre.

Kendricks geraakte over 5m97, wat volstond voor goud. Ook de Zweed Armand Duplantis haalde die hoogte, maar in een minder vlekkeloos parcours. De Pool Piotr Lisek (5m87) pakte het brons.

Achillespeesblessure houdt Elaine Thompson uit halve finales 200m

Elaine Thompson heeft op het WK atletiek verstek laten gaan voor de halve finales van de 200 meter. De 27-jarige Jamaicaanse sukkelt met een pijnlijke achillespees.

Thompson veroverde op de Olympische Spelen van 2016 zowel op de 100 meter als de 200 meter het goud. In Doha moest ze op de 100m tevreden zijn met de vierde stek. Haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce pakte op het nummer de titel.

Australische verovert wereldtitel speerwerpen

De Australische Kelsey-Lee Barber heeft zich dinsdag op het WK atletiek in Doha tot wereldkampioene gekroond in het speerwerpen.

De 28-jarige Barber kwam bij haar zesde en laatste poging aan 66m56. Ze hield daarmee de Chinese Shiying Liu (65m88) achter zich. Huihui Lyu (65m49), een andere Chinese, maakte het podium vol.