Mieke Gorissen wint zes gouden medailles op twee weken tijd

Print

Riksingen

Tongeren - Voor Mieke Gorissen was september een maand om nooit te vergeten. Op twee weken tijd won ze maar liefst zes gouden medailles: één Vlaamse, twee Belgische en drie Europese.

Begin augustus liep Mieke Gorissen mee met de 10 km wedstrijd bij de Master Dames op de weg in Lokeren. Daar kaapte ze de Belgische titel weg met een snelheid van 34'42, een persoonlijk record voor Gorissen. Deze titel was alvast een voorbode voor de Europese kampioenschappen masters.

Samen met hare trainer/coach Gilbert Simal had Mieke besloten om te strijden op hogere niveau. Tijdens de maand september gingen de Europese kampioenschappen in Venetië door. Mieke had zich ingeschreven voor drie wedstrijden op drie verschillende ondergronden: op gras/cross, op de tartan/piste en op de weg/asfalt. Het werd een triomf: drie keer de grote onderscheiding.

Zondag 8 september stond een veldloop van ongeveer 4 km op het programma. Om niet in de strijd betrokken te worden bij de start van meer dan 70 dames, vertrok Mieke op een ietwat slechtere vertrekplaats. Zo bleef ze overeind en na een paar honderd meter liep ze al op kop, gevolgd door onder meer twee sterke Spanjaarden. Net voorbij halfweg nam ze zelf de leiding in handen. Een voor een haakten haar concurrenten af. Mieke eindigde met 11 seconden voorsprong op de tweede dame. De eerste gouden medaille was binnen.

Haar deelname op de 5.000 meter op de piste op donderdag 12 september was bedoeld om de periode te overbruggen naar de 10 km op de weg toe. Mieke maakte zich geen illusie, want buiten een 3.000 meter op de Beker van Vlaanderen had ze nooit op de piste gelopen. Haar eindtijd van 16’53”92 verzekerde haar toch van haar tweede gouden medaille.

Op zondag 15 september nam Mieke deel aan de 10 km op de weg, voor haar een vertrouwd nummer. Dat resulteerde in een vlotte overwinning in 34’43”. Ze won met een groot verschil op de tweede dame die pas aankwam 1’11” na haar. En zo werd zij voor de derde keer winnares en won ze haar derde gouden medaille. Daarmee werd ze ook drievoudig Europees kampioene.

Zondag 22 september, een week na haar terugkeer van Venetië, was Mieke alweer een klasse te sterk voor haar concurrenten. Dit keer op een langere afstand: de halve marathon van Zwevegem, waar ze als master haar allereerste titel bij de alle categorieën behaalde van Vlaams en Belgische kampioen halve marathon in een sterke tijd van 1u16”15. Na 5 km had ze al een voorsprong van 30 seconden, na 10 km had ze een comfortabele voorsprong en aan de aankomst was het verschil met de tweede dame opgelopen tot 3’44. Met haar tijd werd ze ook de nieuwste recordhouder van de halve marathon in Zwevegem. En zo behaalde Mieke haar vijfde en zesde gouden medaille op een periode van twee weken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio