Water stroomt opnieuw door Jeker in vernieuwd stadspark

Print
Tongeren - Op zaterdag 28 september, twee jaar na de start van de werken, was het zover. Het stadspark De Motten in Tongeren werd officieel geopend en die opening vond plaats op het waterbelevingsplein. Burgemeester Patrick Dewael mocht samen met de drie sprekers op de symbolische rode knop drukken waardoor het water opnieuw door de Jeker begon te stromen.

“De grootste Tongerse werf ooit is opgeruimd en ligt er vandaag piekfijn bij. Het lange wachten wordt beloond”, vertelt waarnemend burgemeester An Christiaens. “Het dempen en inbuizen van de Jeker in de jaren vijftig noemen we vandaag een ‘historische vergissing’. En die vergissing wilden we rechtzetten. Het weer in beeld brengen van de Jeker paste in onze integrale visie op waterbeheer, waarbij we water dichter bij de Tongenaren willen brengen. Er moeten nog een aantal dingen gebeuren en dan wordt dit park groener.”

Van aan de volkstuintjes in de Wijkstraat tot aan de Velinx werd het publiek ondergedompeld in de veelzijdigheid van het park. Van het verkeerspark tot de waterfietsen en de minigolf, Tongerse sportclubs toonden hoe leuk sporten op de Motten is. Bezoekers konden ook het park bewonderen vanuit de skywatch op 50 meter hoogte. Straatartiesten, workshops, complimentenfeestjes, fiets graveren, streetdance, springkastelen... Er was overal iets te beleven. Ook was er een infostand van de Vlaamse milieumaatschappij. Zij gaven er uitleg over de kwaliteit van het water in de jeker. 

Na een paar keer scheppen ter hoogte van de Kevie had men al een paar visjes van 3 à 4 centimeter, wat erop wijst dat de kwaliteit van het water heel veel verbeterd is. De bezoekers, waaronder ook de kinderen mochten gebruik maken van een microscoop. Alle Tongenaren zijn het erover eens, downtown Tongeren is ‘tërriebël sjoon’ geworden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio