© Photo News

Nafi Thiam leeft sereen toe naar zevenkamp op WK atletiek in Doha

Woensdag en donderdag verdedigt Nafissatou Thiam haar wereldtitel op de zevenkamp in Doha. De 25-jarige Waalse leeft sereen toe naar de competitie. “Het feit dat ik de titel in handen heb, verandert niet veel. Dat ik twee jaar geleden heb gewonnen, biedt mij vandaag geen enkel voordeel tegenover de concurrentie”, vertelde ze maandag.

LEES OOK. Exclusief gesprek met Sebastian Coe, baas van de internationale atletiekfederatie: “Nafi Thiam kan de nieuwe superster worden”

Thiam bleef dit seizoen niet gespaard van blessures. Na een scheur in de kuit begin januari speelde haar elleboog in juni (opnieuw) op tijdens de Décastar in Talence. Volgens haar trainer Roger Lespagnard is de pijn verdwenen en kon ze oefenen met de speer. Toch blijft het afwachten wat het deze week in competitie wordt.

“Ik zal een beschermende tape dragen. We zullen zien”, verduidelijkte Thiam. “In de sport zijn er zaken waar je geen controle over hebt. Ik heb heel hard gewerkt om te herstellen na mijn blessures. Als er een factor geluk is, dan voel ik mij gelukkig dat ik kon terugkeren ondanks de blessures.”

Voor de Spelen in Rio speelde de elleboog Thiam ook al parten. Maar het hield haar niet tegen om olympisch kampioene te worden. “Dit is anders. De blessure is minder ernstig dan toen en ik had twee keer zoveel tijd om te herstellen”, verzekert ze.

De drukkende warmte in Qatar vindt Thiam vooral vervelend buiten het stadion, waar geen airco is. “De omstandigheden in het stadion vormen geen probleem. Het is eerder daarbuiten waar het onmogelijk is een kilometer te wandelen. Dat er weinig toeschouwers zijn? Dat verandert niets. Het is alleen jammer voor zo’n mooi evenement als het WK.”

Over haar vormpeil bleef Thiam eerder op de vlakte. “Ik kan niet zeggen dat ik in de beste vorm van mijn leven verkeer, vanwege de blessures die ik heb gehad. Maar ik voel me goed. Je kan een uitstekende voorbereiding hebben en toch de mist ingaan op een kampioenschap. En je kan een moeilijke voorbereiding kennen en toch een goed toernooi afleveren.” (belga)

Meer over Nafi Thiam