© Photo News

WK ATLETIEK. Polsstokspringer Ben Broeders en gemengde 4x400m-ploeg bereiken finale, Philip Milanov sneuvelt in kwalificaties

Ben Broeders heeft voor een kleine verrassing gezorgd op het WK atletiek. De Belgische polsstokspringer zette de 11de prestatie neer en staat daardoor in de finale. Broeders ging over 5m70. Ook de gemengde 4x400m-ploeg kwalificeerde zich voor de finale, zij het met moeite.

belga, rahe

LEES OOK.Belgische haalt finish in “onverantwoorde” WK-marathon: recordaantal opgaves en hallucinante beelden

Ben Broeders De 24-jarige Leuvenaar, ingedeeld in groep A, sprong bij zijn tweede poging 5m45, vervolgens bij zijn tweede poging 5m60, alvorens meteen over 5m70 te springen. De beloftenwereldkampioen van 2017 in Bydgoszcz miste vervolgens drie keer op 5m75, één centimeter onder zijn Belgisch record. Broeders werd elfde in de kwalificaties, op 29 deelnemers. De top-12 springt de finale.

De Franse olympisch kampioen van 2012, Renaud Lavillenie, overleefde verrassend de voorrondes niet. Hij raakte niet over 5m60.

4x400m als laatste naar finale

De gemengde 4x400m-ploeg heeft zich met moeite geplaatst voor de finale. Nochtans leek Dylan Borlée op weg naar een makkelijke kwalificatie, maar hij werd in het slot nog ingehaald door Brazilië en India. Een vierde stek voor de Belgen, maar dankzij de verliezende tijden mogen ze alsnog naar de finale. Daardoor hebben ze meteen een olympisch ticket beet.

© BELGA

Robin Vanderbemden, Camille Laus, Imke Vervaet en Dylan Borlée liepen een tijd van 3:16.16, een Belgisch record. De gemengde 4x400 meter staat in Doha voor het eerst op het WK-programma. Het vorige Belgisch record stond op 3:18.03 (Julien Watrin, Camille Laus, Liefde Schoemaker en Dylan Borlée) en dateerde van 11 mei van dit jaar in Yokohama.

Philip Milanov heeft de kwalificaties in het discuswerpen op het WK atletiek in Doha niet overleefd. De Bruggeling werd vijftiende en voorlaatste in groep A. Milanov wierp de discus bij zijn eerste poging 60m24. Bij zijn tweede worp liet hij 60m05 optekenen. Hij beëindigde zijn competitie met een nulworp. Dat volstond voor de vicewereldkampioen van 2015 niet voor de finale.

Later op de avond komt van Belgische zijde ook nog het gemengde aflossingsteam op de 4x400 meter in actie.

Ben Broeders: “Mijn WK is nu al geslaagd”

Ben Broeders heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale (dinsdag om 19u05 Belgische tijd) in het polsstokspringen op het WK atletiek in Doha en daar was de Leuvenaar achteraf heel tevreden over. “Het is mijn eerste sprong over 5m70 geweest die het verschil maakte”, legde hij na afloop uit. “Ik ben heel tevreden van mijn competitie.”

Broeders nam dit jaar het Belgisch record over van Arnaud Art en ontdekt op 24-jarige leeftijd het WK. Vorig jaar miste hij zijn EK na drie gemiste sprongen op 5m16.

“De competitie duurde erg lang (2u30, red.)”, stak Broeders na afloop van wal. “Dat ben ik niet gewoon en ik kreeg honger. Ik was voor mijn sprongen op 5m75 niet vermoeid, maar de tijd tussen 5m70 en 5m75 was gewoon erg lang geweest. Ik zat niet meer in mijn ritme.”

Bij een sprong over 5m75, één centimeter onder zijn BR, was Broeders zeker geweest van kwalificatie voor het WK. Dat lukte niet, maar dankzij zijn eerste geslaagde sprong op 5m70 eindigde hij als elfde en mocht hij toch naar de eindstrijd. “Technisch was ik erg goed vandaag”, reageerde hij. “Een les voor de finale is een hardere polsstok gebruiken. Daarmee moet ik hoger kunnen gaan. De stok van vandaag, waarmee ik ook mijn Belgisch record brak, is te soepel.”

Broeders is de derde Belgische polsstokspringer in een WK-finale, na Kevin Rans (tiende in 2005 en gediskwalificeerd in 2009) en Arnaud Art (niet-geklasseerd in 2017).

“Ik start zonder druk”, besloot onze landgenoot. “Mijn WK is al geslaagd. Ik hoop op een stek in de top-10, maar we zien wel. Dankzij mijn finale kom ik ook dichter bij kwalificatie voor de Spelen, maar daarvoor is 5m80 (de rechtstreekse kwalificatiehoogte, red.) nodig, denk ik.”

© BELGA