Dertien miljard jaar oud cluster van sterrenstelsels waargenomen, oudste ooit

Print
Dertien miljard jaar oud cluster van sterrenstelsels waargenomen, oudste ooit

Foto: BELGAIMAGE

Japanse astronomen hebben naar eigen zeggen een cluster van sterrenstelsels waargenomen die meer dan dertien miljard jaar oud is en meteen ook de oudste ooit geobserveerd. De ontdekking kan meer leren over het ontstaan van het universum.

In de vrijdag in het vakblad The Astronomical Journal verschenen studie schrijft Yuichi Harikane van het Japanse Nationaal Observatorium voor Astronomie dat zo een object “niet rap te vinden is”.

Zo een cluster van sterrenstelsels, die minder dan een miljard jaar na het ontstaan van de kosmos zou zijn ontstaan (volgens wetenschappers 13,8 miljard jaar geleden) is een “zeldzaam en speciaal systeem met een extreem hoge dichtheid”. Het laat volgens Yuichi Harikane toe te begrijpen hoe de eerste clusters van sterrenstelsels zich hebben gevormd.

De vondst was mogelijk dankzij de Subaru-telescoop op Hawai.

Dertien miljard jaar oud cluster van sterrenstelsels waargenomen, oudste ooit
Foto: AFP

De cluster omvat twaalf sterrenstelsels en lijkt aan te tonen dat er in de beginjaren van het universum al grote kosmische structuren bestonden. Eén van die sterrenstelsels heet Himiko, een gigantische gaswolk die reeds in 2009 met de Subaru was gevonden.

Himiko bevindt zich volgens een andere medewerker aan de studie, Masami Ouchi, verrassenderwijs niet in het centrum van de cluster maar aan de buitenkant, op 500 miljoen lichtjaar van dat centrum. Waarom dat zo, is begrijpen de wetenschappers niet.

Ook vorsers van het Imperial College in Londen hebben aan dit onderzoek bijgedragen.