COLUMN De beruchte wolk

Print
Maasmechelen - Lucien Hamers schrijft een column over het dagelijkse leven in Maasmechelen.

DE BERUCHTE WOLK
De bekendste wolk van Maasmechelen bevindt zich op de rotonde aan de E314. Ooit hoorde ik schepen Johan Wolk fier verkondigen dat hij de enige Maasmechelse schepen was met een eigen kunstwerk, maar dat was maar om te lachen.
De echte herkomst van dat kunstwerk is veel ernstiger. Als een ereburger van Maasmechelen mij daar de uitleg over geeft, dan neem ik dat aan zonder verder na te denken. Van een ereburger kan je op zijn minst serieuze praat verwachten. De uitleg kwam er nadat een zelf verklaarde kunstenaar via de media voorstelde om onze bekende wolk weg te doen wegens te veel negativiteit. Een mislukte wolk, dikke regendruppels, Maasmechelen had volgens hem wel meer positieve dingen te bieden. Hij heeft er niet bijgezegd dat hij zelf een ander kunstwerk op die plaats wilde zetten, dat zou al te veel opgevallen zijn. Maar terug naar de echte achtergrond van ons bekendste kunstwerk. Die dateert van jaren geleden, toen wij nog bijna dagelijks konden genieten van de zure regen, die de DSM vanuit Geleen over Maasmechelen verspreidde. In het begin bestond het kunstwerk niet alleen uit een wolk en de regen, maar ook uit de wind. Naar die wind werd gekeken op de DSM en als die in de richting van Maasmechelen waaide, werd het vuur aan de pijpen dadelijk tien keer hoger. Er kwam toen het een en ander in Maasmechelen terecht. Geen wonder dat de overlevering niet spreekt over een wolk, maar eerder over een gezwel tengevolge van de uitstoot van de DSM-pijpen. Het is alleszins een feit dat DSM in die tijd een paar keer met ontploffingen te maken had. Om zich te verontschuldigen werd toen door DSM in Maasmechelen een paar keer een luxueus boekje huis-aan-huis bedeeld, waarin men ons trachtte wijs te maken hoe milieuvriendelijk het bedrijf wel was. Na een tijdje verdween dat boekje weer. De mensen zijn nogal vergeetachtig, hé, en dan hoeft het niet meer. Een beetje later veranderde de naam DSM in Chemelot of zoiets, daar zal wel een reden voor geweest zijn. En nog een tijdje later werd de wind uit ons kunstwerk gehaald omdat hij regelmatig een gevaar betekende voor de weggebruikers en naar beneden donderde. Tot daar de kunstige uitleg over de wolk, de regen en de wind, volgens de overlevering van ernstige personaliteiten.
Moesten ze dat kunstwerk nu toch willen wegdoen, ik zal er zeker niet om treuren. Er hangen al genoeg donkere wolken boven Maasmechelen. Zo sparen ze bovendien tienduizenden euro’s voor onderhoudskosten. Maar zet er vooral geen ander gedrocht neer, laat de natuur zijn werk maar doen op de rotondes zoals op de kerkhoven. Alleen zorgen dat de everzwijnen uit de buurt blijven. Steun met dat gespaarde geld liever acties als “Levenstocht” of andere goede doelen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio