OPROEP. Vluchten Thomas Cook België gaan door, reis boeken wel niet meer mogelijk

Print

CEO Peter Fankhauser verontschuldigt zich bij alle Thomas Cook-klanten. Video: Reuters & KameraOne

Thomas Cook moet met onmiddellijke ingang de activiteiten stoppen, de reisagentschappen sluiten en alle vliegtuigen aan de grond houden. De oudste touroperator ter wereld is er vannacht niet in geslaagd om 200 miljoen pond (omgerekend 226 miljoen euro) te vinden en moet een faillissement aanvragen.

OPROEP. Ben jij momenteel op reis met Thomas Cook? Of ken je iemand die door het faillissement gerepatrieerd moet worden? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden.

Het Britse reisconcern Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet, meldde de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA maandagochtend vroeg op Twitter. “Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd”, klinkt het. Het 178 jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers.

Hoewel Thomas Cook vorige maand al 1 miljard euro aan vers kapitaal beloofd was door de Chinese aandeelhouder en de banken, had de touroperator nog eens 226 miljoen euro nodig om de winter door te komen. Want nu moet het de hotels reserveren voor de zomervakantie. Zondagvoormiddag hield de top van het bedrijf nog een ultiem overleg met de grootste aandeelhouders en de kredietverstrekkers, om een nieuwe lening voor een reddingsplan los te weken, maar dat mislukte.

Moreel gevaar

Thomas Cook had de overheid gevraagd 150 miljoen pond (170 miljoen euro) vrij te maken voor een reddingsplan van het bedrijf, maar Londen is niet ingegaan op die vraag. “Dat is natuurlijk veel belastinggeld”, stelde de Britse premier Boris Johnson in de nacht van zondag op maandag aan het Britse persbureau PA. “De bevolking zal opmerken dat zich hier een moreel gevaar stelt, voor wanneer andere bedrijven ook geconfronteerd worden met zulke economische problemen.”

Johnson deed de mededeling nog voor de reisorganisator aankondigde de activiteiten stop te zetten. “Het klopt dat de regering de vraag gekregen heeft tot steun ter waarde van zowat 150 miljoen pond”, zei Johnson.

De Britse premier viseerde de rol van de top van Thomas Cook in het faillisement. Hij liet blijken dat zijn regering eraan denkt hen strengere regels op te leggen.

LEES OOK. Thomas Cook België: “Doen ons best om dit zo goed mogelijk op te vangen”

In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk. In het persbericht drukt de CEO nog zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners”.

Maandag vindt op de hoofdzetel in Gent om 09.00 uur een ondernemingsraad plaats. De touroperator stelt op de hoofdzetel en in de 86 reisbureaus 600 mensen tewerk. “We hopen er toch wat antwoorden te krijgen”, aldus BBTK-secretaris Katrien Degryse. “Dit komt misschien niet als een verrassing, maar het blijft een shock voor de mensen.”Thomas Cook voerde de voorbije jaren al heel wat herstructureringen uit in België, aldus de vakbondsvrouw. “Ze voeren al meer dan tien jaar een salami-politiek uit, de ene herstructurering na de andere.”

Vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) zal maandag samenzitten met de top van Thomas Cook België.

Aan de vergadering met minister Beke zouden al zeker de ceo en de financieel directeur van Thomas Cook België deelnemen. “De bedoeling is na te gaan wat de toestand is en wat er kan gebeuren”, zegt de woordvoerster van Beke. De vergadering vindt waarschijnlijk rond de middag plaats, afhankelijk van de agenda van de betrokkenen. Op het kabinet-Beke luidt het dat Thomas Cook België tegen dit soort gebeurtenissen verzekerd is. “Wat natuurlijk niet wegneemt dat het geen pretje is als je reis in het water valt.”

600 medewerkers in België

Thomas Cook België is maandag wel operationeel en bekijkt welke opties er zijn om de impact van het faillissement van het Britse moederbedrijf te beperken voor de klanten en medewerkers. “Directie en medewerkers van Thomas Cook België betreuren dat de Thomas Cook Group Plc geen oplossing heeft gevonden voor haar financiële uitdagingen en bijgevolg de boeken heeft neergelegd”, reageert de Belgische organisatie maandagochtend.

“We begrijpen dat dit heel wat vragen oproept bij onze klanten en stellen alles in het werk om dit zo goed mogelijk op te vangen”, aldus Thomas Cook België. “Op maandag zijn wij operationeel en ook onze winkels gaan om 9.30 uur de deuren openen. Alle vluchten werden vanochtend uitgevoerd zoals gepland.” Nieuwe vakanties boeken lukt voorlopig niet meer. “Uit voorzorg, omdat we eerst de gevolgen van dit faillissement willen inschatten.” In België werken 600 mensen bij Thomas Cook. “We doen er alles aan om onze medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke tijden en staan in contact met de sociale partners”, klinkt het nog.

Het bedrijf is al veertig jaar actief in ons land. Jaarlijks gaan 700.000 Belgen op vakantie met Thomas Cook en Neckermann. Momenteel zijn zo ongeveer 10.000 mensen op reis.

Lees ook. Wat als je een reis geboekt hebt met Thomas Cook?

Ongeveer 150.000 Britten genieten momenteel van een vakantie die ze bij het concern boekten. De Britse overheid en de luchtvaartautoriteit CAA hebben tientallen chartervliegtuigen gehuurd om de klanten van de Britse reisgroep Thomas Cook terug naar Groot-Brittannië te vliegen. Het gaat om de grootste repatriëring in vredestijd.

“Alle klanten die momenteel in het buitenland zijn met Thomas Cook en geboekt hebben om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren in de komende twee weken, zullen naar huis worden gebracht zo dicht mogelijk bij hun geboekte datum van terugkeer”, klinkt het. “De vluchten starten vanaf vandaag 23 september.”

Wereldwijd zouden zowat 600.000 toeristen gerepatrieerd moeten worden. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, volgens de BBC. Onder hen zijn ook 10.000 Belgen. In België heeft Thomas Cook geen eigen luchtvaartmaatschappij meer. Die werd in 2017 grotendeels overgenomen door Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vervoert sindsdien zowat 80 procent van de mensen die bij Thomas Cook een vliegvakantie boeken.