zaterdag 21 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dringend gezocht: partijvoorzitter

Partijvoorzitter, sinds de verkiezingen van 26 mei lijkt het een knelpuntberoep. Uitgezonderd N-VA met de onbetwiste Grote Leider Bart De Wever, Vlaams Belang met goudhaantje Tom van Grieken en het communistische PVDA waar Peter Mertens al elf jaar lang de plak zwaait, zijn alle politieke partijen op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Van Grieken bis-scenario

Het is al van 2003 geleden dat sp.a onder leiding van Steve Stevaert haar laatste verkiezingsoverwinning boekte. Op 26 mei zakte de partij met amper 10 procent van de stemmen in het Vlaams Parlement naar een ongekende diepte.

Wie offert zich op?

Een verdeelde partij. Te veel slogans. Te veel gezwegen uit angst stemmen te verliezen. Op 26 mei verloor CD&V een kwart van haar kiezers. Volgens de twaalf apostelen die de desastreuze verkiezingsnederlaag doorlichtten, is de partij toe aan herbronning. Daar hoort ook een nieuwe voorzitter bij.

West-Vlaamse titelstrijd

De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden in maart volgend jaar plaats. Tenminste, als huidige voorzitster Gwendolyn Rutten zolang aanblijft en haar petje niet wisselt voor dat van minister.

Het hoofd of het hart?

Hoe groot is het ongenoegen bij de achterban van Groen over de historische gemiste kans op 26 mei? De voorzittersverkiezingen op 19 oktober zullen hierop deels een antwoord geven.

Wallonië: ook verkiezingen

Meer over Alexander De Croo

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws