Russische kosmonauten krijgen wapens om zich na landing te verdedigen tegen wilde dieren

Print
Russische kosmonauten krijgen wapens om zich na landing te verdedigen tegen wilde dieren

Het vroegere model van de TP-82. Foto: Wikimedia Commons - By One half 3544 - Own work, Public Domain

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos zal zijn kosmonauten met een speciaal pistool bewapenen om zich na een landing in een afgelegen en weinig bevolkt gebied tegen wilde dieren te kunnen verweren. Dit heeft Dmitri Rozogin, hoofd van Roscosmos, woensdag bekendgemaakt.

“Dit wapen ondergaat reeds tests”, aldus Rozogin, geciteerd door het officiële persbureau Tass. “Ik denk dat het zeer, zeer waarschijnlijk is dat binnen anderhalf jaar het deel uitmaakt van de (nood)kit waarover de kosmonauten beschikken.”

Het gaat om een modernere versie van een drieloopspistool dat nog in de Sovjettijd werd ontwikkeld.

Het wapen zal in de reddingskit van de kosmonauten zitten zodra de bemande vluchten zullen vertrekken van op de ver afgelegen nieuwe lanceerbasis Vostotsjni. Ook kunnen er landingen plaatsvinden in het weinig bevolkte, beboste en woud-steppegebied. “Kosmonauten zeggen dat het goed zou zijn zoiets in hun kit te hebben”, aldus Rozogin.

Het wapen kan niet alleen als bescherming dienen, maar ook om te signaleren dat men in een afgelegen gebied is neergestreken. De kosmonauten beschikten sinds de jaren tachtig over de drieloops TP-82 in de noodkit. Maar in 2007 werd dat verwijderd.