Italiaanse analist gaat compleet de mist in over Lukaku: “Enige manier om hem af te stoppen is hem tien bananen geven”

Print
Italiaanse analist gaat compleet de mist in over Lukaku: “Enige manier om hem af te stoppen is hem tien bananen geven”

De racismerel rond Romelu Lukaku leek in Italië net wat te gaan liggen en de Rode Duivel staat met Inter voorlopig alleen aan de leiding in de Serie A. Maar een Italiaanse analist gooide ongewild olie op het vuur met een op z’n zachtst gezegd “ongelukkige uitspraak” over Lukaku. De analist zal niet meer worden uitgenodigd door de tv-zender.

Romelu Lukaku werd op de tweede speeldag in Cagliari onthaald op apengeluiden, waarna de kritiek op racisme in het Italiaanse voetbal helemaal losbarstte. Na de interlandbreak leek die rel te gaan liggen en Lukaku wilde zelf maar al te graag het hele incident achter zich laten. Tot de Italiaanse analist Luciano Passiran op televisie bij TopCalcio24 dit weekend helemaal de mist in ging. En zeggen dat hij eigenlijk de spits wou loven...

“Lukaku is één van de beste transfers, ik zie geen enkele speler zoals hem bij de andere ploegen in Italië”, klonk het. “Hij is sterk en is dubbel zo groot als Zapata van Atalanta. Zo’n spelers hebben iets wat anderen niet hebben. Door goals te maken dragen ze het team. Zijn kwaliteiten één-tegen-één zijn geweldig: als tegenstander val je in zo’n duel op de grond, of je moet hem tien bananen om te eten geven...”

 

 

Waarna het bewuste fragment eindigt. Passirani bood nog in de uitzending zijn verontschuldigingen aan, maar tevergeefs. De grote baas van zender Telelombardia haastte zich om zijn verontschuldigingen aan te bieden: “Er verschenen vandaag onwaardige beelden op onze zender die door onze journalist meteen werden veroordeeld. De hoofdpersoon in kwestie is 80 jaar oud, realiseerde zich niet eens wat hij zei en verontschuldigde zich onmiddellijk. Desondanks zal hij niet langer worden uitgenodigd voor onze uitzendingen.”

 

 

Het kwaad was echter al geschied want het bewuste fragment duikt nu al wereldwijd op en wordt - uiteraard - streng veroordeeld.

“Stappen achteruit”

Het is zoal de tweede keer in amper twee weken tijd dat de Rode Duivel slachtoffer werd van racisme in Italië. In de competitiewedstrijd met Inter Milaan op bezoek bij Cagliari (1-2) klonken er in de 72e minuut apengeluiden op de tribunes van de thuisploeg, toen Lukaku zich klaar maakte om een strafschop om te zetten. De spits negeerde de oerwoudgeluiden en zette de strafschop feilloos om, waarmee hij de eindstand op het bord zette en matchwinnaar werd.

“Het is 2019 en in plaats van vooruit te gaan, zetten we stappen achteruit”, schreef de aanvalsleider van de Rode Duivels een dag na dat incident op Instagram. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) steunde zijn spits meteen en ook de Lega Serie A reageerde met een nieuwe campagne tegen racisme. De Inter-Ultra’s hadden het minder goed begrepen, want zij verdedigden in een open brief aan Lukaku de Cagliari-fans door te stellen dat het niet meer dan intimidatie was om het eigen team te helpen.