Neuville gaat van de baan, maar wereldtitel is nog niet helemaal verloren nadat leider Tänak moet opgeven

Print
Neuville gaat van de baan, maar wereldtitel is nog niet helemaal verloren nadat leider Tänak moet opgeven

Foto: Photo News

Na de slipper van Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul in de openingsrit van de derde wedstrijddag in de rally van Turkije, heeft WK-leider Ott Tänak moeten opgeven. De Est kreeg pech op weg naar de tweede rit van de dag. Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) is zo de enige van de drie titelkandidaten die op koers is om belangrijke WK-punten te scoren. Hij pakte zaterdagnamiddag de leiding over in Turkije.

De rally van Turkije maakte vorig jaar een opmerkelijke rentree in het WK rally. De rijders kregen een zeer cassant parcours voorgeschoteld dat heel wat slachtoffers eiste. In volle titelstrijd kregen Neuville en Ogier pech en reed Tänak op kousenvoeten naar de zege. Ook dit jaar lijkt de rally van Turkije een cruciale rol te spelen in de titelstrijd. Net als vorig jaar niet op pure snelheid maar op basis van geluk en uithouding. Nadat Neuville in de eerste rit van de dag tegen lage snelheid van de baan was gegleden, kreeg Tänak op weg naar de start van de tweede rit pech.

Via Twitter liet Tänak weten dat hij moet opgeven. “Jammer genoeg kenden we onderweg naar KP 9 technische problemen waardoor we niet verder kunnen rijden.” Niet veel later gaf de Est meer uitleg. “Toen we de wagen wilden starten gebeurde er niets. Het is wellicht een elektrisch probleem. Alles staat in veiligheid. Tijdens de vorige rit was er niets dat wees op een mogelijk probleem. We zijn daarnet nog gaan tanken en toen startte de wagen meteen. Nu niet. Voor het kampioenschap maakt het alles een stuk eenvoudiger. We hoeven niet meer te controleren en moeten opnieuw ervoor vechten. We moeten sterk blijven. Het is moeilijk om met zoveel problemen voor de titel te vechten.”

Neuville gaat van de baan, maar wereldtitel is nog niet helemaal verloren nadat leider Tänak moet opgeven
Tänak moest opgeven. Foto: AFP

De opgave van Tänak werpt een heel ander licht op de titelstrijd. Tänak zal Turkije sowieso verlaten als WK-leider. De Est heeft op dit moment 33 punten voorsprong op Neuville en 40 op Ogier. Die laatste kan bij winst de kloof flink verkleinen. Ogier rijdt op dit moment rond in tweede positie op luttele seconden van Lappi. Bij Citroën laat men weten dat eventuele teamorders een mogelijkheid zijn om Ogier het maximaal aantal punten te laten scoren.

En in de namiddag ging Ogier over zijn ploegmaat. De Fransman hield er een hoog tempo op na, bleef foutloos, kende geen pech en nam na afloop van de voorlaatste klassementsrit de leiding over van Lappi, toen die een foutje maakte. Citroën lijkt op weg naar de dubbel. Het is van de Rally van Mexico geleden dat Ogier nog eens wist te winnen. “Dit was een heel goede dag. Het ritme zat goed en we kenden geen problemen. Nu moeten we het morgen afmaken”, verklaarde de wereldkampioen.

Voor Neuville, momenteel achtste, is het balen. Hij had dit weekend een uitstekende zaak kunnen doen voor het kampioenschap. “Ik ben heel ontgoocheld. Dit had vermeden kunnen worden door vier minuten tussen elke rijder te laten, zoals gisteren wel het geval was. Het is wat het is. We gaan verder doen en zoveel als mogelijk punten scoren in de powerstage om dan met een lach op het gezicht naar huis te gaan.”

Neuville

Titelpretendenten Ogier en Neuville wisten van bij aanvang van de rally van Turkije wat hun te doen stond. Aanvallen om zo hun WK kansen gaaf te houden. Beide rijders deden dat vrijdag en zaterdag, te beginnen in de 33 km lange klassementsrit. Bij de tweede tussentijd waren ze beiden 20 sec sneller dan WK-leider Ott Tänak. Het zag er goed uit voor onze landgenoot tot hij in de fout ging. “Verdorie, verdorie. Ik ben zo ontgoocheld”, kwam Neuville al vloekend over de finish gereden om dan zijn verhaal te doen. “Er was een trage rechtse bocht gevolgd door een trage linkse bocht. Er hing bijzonder veel stof en ik kon de bocht niet zien. Ik reed echt heel langzaam, botste op een steen waarna we van de baan gingen.”

Neuville gaat van de baan, maar wereldtitel is nog niet helemaal verloren nadat leider Tänak moet opgeven
Neuville kent geen goed weekend. Foto: AFP