dinsdag 9 juli 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

De eerste Limburgse vestiging van Fnac zal ondergebracht worden in het afgewerkte gebouw dat oorspronkelijk ‘Havenzicht’ genoemd werd. Sven Dillen

Fnac komt naar Quartier Bleu

Hasselt Fnac zal in het voorjaar van 2020 een nieuwe winkel openen van 1.000 vierkante meter in het project Quartier Bleu aan de Hasseltse kanaalkom. Daar zullen klanten terecht kunnen voor boeken, cd’s, dvd’s, games, computers, smartphones, tv’s, fototoestellen en kleine elektro.

Dat Fnac naar Hasselt - en meer bepaald Quartier Bleu - zou komen, werd al langer in de wandelgangen gefluisterd, maar nu is het officieel. “We zijn erg blij dat we hebben kunnen inspelen op de verwachtingen van Fnac, die op zoek was naar een locatie in Hasselt. Dit wordt tegelijk een enorme aanwinst voor Hasselt als winkelstad”, stelt Philippe Onclin van Quartier Bleu. “Fnac zal een aantrekkingspool zijn voor klanten uit alle hoeken van de regio. We zijn zeer tevreden dat deze internationale keten nu eindelijk ook in Hasselt en Limburg neerstrijkt”, gaat Olivier Vanderbrempt van Quartier Bleu verder.

“We willen ons meer toeleggen op winkels van middelgrote omvang, zoals we eerder gedaan hebben in Aalst en Charleroi”, zegt Charles-Henri de Maleissye, algemeen directeur van Fnac Belgium. “Daarnaast geloven we sterk in de commerciële opportuniteiten die Hasselt ons kan bieden. Bovendien is Quartier Bleu gemakkelijk toegankelijk vanuit de stad en is er voldoende parkeergelegenheid. We zijn er dan ook van overtuigd dat we, met het productaanbod van Fnac, een belangrijke meerwaarde voor het shoppen in Hasselt zullen bieden.”

In de eerste vestiging van Fnac in Limburg zullen vijftien voltijdse mensen tewerkgesteld worden.

Twee derde

Intussen is twee derde van de winkeloppervlakte van Quartier Bleu verhuurd. “De komst van AS Adventure en restaurant Rauw hebben we al officieel aangekondigd en binnen enkele weken worden meer nieuwe namen van winkels die in het voorjaar van 2020 openen, gelost. De keuze van Fnac om in het al afgewerkte gebouw te trekken, dat oorspronkelijk ‘Havenzicht’ werd genoemd, geeft aan dat we op die manier de link met de binnenstad willen leggen. Fnac wordt één van de dragende motoren in dit verhaal”, besluit Onclin.

In zwaar weer

De Franse keten Fnac, die in ons land elf winkels uitbaat, zit al enkele jaren in zwaar weer. In 2018 boekte de winkelketen een verlies van 2,25 miljoen euro op een omzet van 147,6 miljoen euro, zo blijkt uit de balans zoals die bij De Nationale Bank werd neergelegd. In 2017 leed Fnac nog een verlies van 755.000 euro op een omzet van 155,8 miljoen euro. Fnac staat onder druk omdat consumenten steeds meer online kopen. De groep Fnac Darty baat in ons land ook de elektronicawinkels van Vanden Borre uit.

Fnac kondigde eerder dit jaar nog een herstructurering aan waardoor 57 van de ruim 450 werknemers hun baan zouden verliezen, terwijl de mensen die blijven flexibeler zouden moeten werken. Tegelijkertijd zouden ook de winkels aangepakt worden. De keten wil meer online verkopen en mikt op kleinere winkels. Er werd ook aangekondigd dat locaties werden gezocht in namen en in Hasselt.

De onderhandelingen met de vakbonden over de ontslagen sprongen af. Uiteindelijk werden 26 mensen ontslagen.  gc

Nieuwe Video's