vrijdag 13 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Op de plek waar nu pop-up Fashion Lolita (links) ligt, wil McDonald’s een nieuwe vestiging openen  Karel Hemerijckx

McDonald’s wil vestiging openen in Sint-Truiden maar stuit op bezwaar

Sint-TruidenHamburgerketen McDonald’s wil graag een vestiging openen aan de Industrielaan. De stad weigerde de vergunning, maar de provincie geeft nu wel groen licht. Drie omwonenden vragen nu de schorsing.

Eind vorig jaar vroeg Weldor nv een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe vestiging van McDonald’s langs de Industrielaan in Sint-Truiden. “McDonald’s zal de site huren van de investeerder”, bevestigt woordvoerder Kristel Muls. “Sint-Truiden telt ruim 40.000 inwoners en is daarmee één van de grotere steden in de provincie waar wij potentieel in zien.”

Zeventien jaar na de sluiting van hamburgerrestaurant Quick aan hetzelfde kruispunt, maar dan aan de overkant, komt er mogelijk dus een nieuwe hamburgerketen naar Sint-Truiden. McDonald’s wil zich vestigen op het perceel grond naast broodjesbar Smak’in, op de locatie van pop-up modewinkel ‘Fashion Lolita’. Die site ligt volgens het gewestplan deels in industriegebied en deels in woongebied.

Eind vorig jaar weigerde de stad Sint-Truiden de vergunning. “Als stadsbestuur zijn we niet tegen de komst van McDonald’s, maar wel op die locatie”, licht schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA) toe. “Er is op dit moment geen wettelijke basis om het hamburgerrestaurant hier een bestemming te geven binnen de krijtlijnen van het gewestplan. Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor de Kleinhandelszone Ringlaan, waarbinnen de McDonald’s zich zou vestigen, is nog niet rond. Binnen dat PRUP zou die bestemming wel kunnen, maar als stadsbestuur kan je daar geen voorafname op doen.”

Beroep

Op de plek waar hamburgerketen Quick tot in 2002 een vestiging had staat nu een nieuw woon- en winkelcomplex  Karel Hemerijckx

Daarop ging de investeerder in beroep bij de Provincie Limburg. Na een hoorzitting is de deputatie tot de conclusie gekomen dat de bouwaanvraag kan worden vergund. “Het gewestplan schrijft geen absoluut verbod voor”, licht gedeputeerde van Omgevingsvergunningen Inge Moors (CD&V) toe. “Complementaire dienstverlening, zoals bijvoorbeeld tankstations of collectieve restaurants, is toegelaten op bedrijventerreinen. Het MER-rapport was gunstig en ook het Agentschap Wegen en Verkeer gaf een positief advies. We vragen wel aan het bedrijf om een akoestische wand te voorzien.”

Enkele omwonenden, waaronder de zaakvoerder van Broodjesbar Smak’in, hebben intussen een procedure ingesteld bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen met het verzoek om de vergunning te schorsen. “Uiteraard waren we niet gelukkig toen we vernamen dat er pal naast ons mogelijk een McDonald’s komt”, zegt uitbater Johan Neven, die de broodjesbar sinds 2009 samen met zijn echtgenote Sabine uitbaat. “We begrijpen niet waarom de provincie de beslissing van de stad niet volgt, dit is politieke cultuur van zestig jaar geleden. Ik betreur het ook dat de eigenaar van het pand ons vooraf niet op de hoogte heeft gebracht. Samen met enkele andere handelaars hebben we mee verzet aangetekend.”

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft nu drie tot vier maanden de tijd om te beslissen of die vraag ontvankelijk is. Pas daarna neemt de Raad de zaak in behandeling om een uitspraak ten gronde te doen.

Tewerkstelling

McDonald’s zelf wacht intussen af. “We blijven geïnteresseerd in Sint-Truiden als locatie. Onze nieuwe vestiging is goed voor veertig nieuwe jobs. Die worden vaak ingevuld door mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Op die manier kunnen zij terug werkervaring opdoen en vervullen wij dus ook een sociale rol”, aldus woordvoerder Muls.

Nieuwe Video's