Proximus-directie akkoord met vakbondseis om bemiddelaar aan te stellen

Print
Proximus-directie akkoord met vakbondseis om bemiddelaar aan te stellen

Het vertrek van CEO Dominique Leroy heeft de spanningen bij Proximus weer op scherp gezet. Foto: REUTERS

De directie van Proximus heeft dinsdagavond beslist om in te gaan op de vraag van de vakbonden om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Er waren in de loop van de dag her en der spontane acties uitgebroken in verschillende geledingen van het bedrijf. Volgens de vakbonden legden personeelsleden het werk neer in Bergen, Namen, Sankt Vith, Libramont en Brussel. “Ook vanuit Brugge ontvangen we ondertussen signalen dat er acties zijn”, zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD).

De vakbonden zaten maandag en dinsdagochtend samen met de directie. Voorzitter Stefaan De Clerck bevestigde dat Dominique Leroy CEO blijft tot 1 december. Maar volgens de bonden begrijpen de mensen dat niet. “Leroy heeft er geen enkel belang meer bij of het goed of slecht gaat met het bedrijf en draagt ook niet de minste verantwoordelijkheid meer. Het wantrouwen is erg groot bij het personeel”, klinkt het.

1.900 mensen minder

De vakbondsmensen benadrukken dat ze zeker niet aansturen op acties en dat ze sociaal overleg willen. “Door onze vraag voor een sociaal bemiddelaar positief te beantwoorden, zou de directie juist een positief signaal geven naar het personeel dat ze voor sociaal overleg wil gaan”, aldus Coremans eerder vandaag.

“Er is aangekondigd dat men het met 1.900 mensen minder wil gaan doen, maar zeven maanden later is nog steeds niet duidelijk hoe dat opgevangen moet worden”, zegt de vakbondsman. “Dossiers die gepresenteerd worden, zijn dikwijls onvolledig en ondoordacht. Dat is voor mij ongezien op dit niveau.”

Vertrek Leroy

Leroy kondigde donderdag aan dat ze Proximus in december inruilt voor het Nederlandse KPN. De vakbonden eisen dat ze onmiddellijk stopt en dat het herstructureringsplan wordt herbekeken. De bonden vrezen ook dat Leroy met KPN vanuit Nederland een “telecomaanval op België” zal lanceren. In het contract van Leroy staat een clausule die haar gedurende twaalf maanden na het verlaten van de groep verbiedt te werken voor een concurrent van Proximus in België en in landen waar het bedrijf ten minste 5 procent van zijn omzet genereert. KPN valt daar niet onder.

In Nederland krijgt Leroy dinsdag stevige kritiek over een recente verkoop van aandelen Proximus die ze deed. “Je hebt misschien niets verkeerds gedaan, maar toch is je reputatie bezoedeld”, zegt een advocaat in de Nederandse krant Het Financieele Dagblad. Hij vindt de actie van Leroy “buitengewoon dom”. “Als ik KPN-commissaris was, zou ik mij afvragen hoe het zit met haar beoordelingsvermogen.”