Jan Cox (1919-1980) in Kunstpunt CARÉ

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - In samenwerking met de bekende Antwerpse Galerie De Zwarte Panter, kwam deze unieke collectie schilderijen en grafiek van kunstenaar Jan Cox tot stand, deel uitmakend van een verzameling werken die Adriaan Raemdonck eerder geschonken had aan het MHKA.

Na een verhelderende en geëmotioneerde toespraak door de voormalige directeur van het M HKA Flor Bex, werd de prestigieuze expositie plechtig geopend door de Hasseltse schepen van Cultuur Joost Venken.

Jan Cox, zowel getormenteerd als getalenteerd kunstenaar streefde heel zijn artistieke carrière lang naar een evenwicht tussen lichaam en geest, vrede en oorlog, figuratie en abstractie. Zijn werken spreken niet alleen zintuiglijk maar evenzeer spiritueel aan, voor Jan Cox een logische onlosmakelijke twee-eenheid. De toeschouwer moet zich enige moeite getroosten om de esthetische kracht van zijn werken ten volle te laten doordringen.
Vandaar dat Jan Cox, zeer ten onrechte, niet de algemene erkenning kreeg die hij verdiende.

De tentoonstelling is nog tot 22 september te bezoeken in het Vrijzinnig Punt Hasselt (A. Rodenbachstraat 18). Die dag sluit kunstenaar en kunstkenner Herman Maes het geheel af met een toelichting bij het werk van Jan Cox.

(Foto: Willy Geerits)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio