Overname Corelio Printing afgesprongen, 167 werknemers verliezen hun job

Print
Overname Corelio Printing afgesprongen, 167 werknemers verliezen hun job

Foto: hls

Drukkerij Corelio Printing in Erpe-Mere wordt dan toch niet overgenomen met behoud van zowat 90 personeelsleden. Dat bevestigt de familie Bongaerts, die ook de Limburgse drukkerij Moderna in handen heeft. Alle 167 personeelsleden staan op straat. Vakbonden spreken van een ongeziene wending en vragen zich af of het resterend personeel en de leveranciers betaald zullen worden voor het geleverde werk sinds de ondertekening van het overnameakkoord.

De familie Bongaerts ondertekende op 27 augustus een overeenkomst, maar betaalde nooit voor de overname van Corelio Printing. Bij het bedrijf in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere rollen onder meer De Standaard Magazine, Paris Match, Elle en een reeks glossy luxemagazines van de pers. Er werkten 167 mensen, van wie zowat 90 personeelsleden aan boord bleven dankzij de doorstart. Maar de overname gaat dus niet door.

“We zijn er kapot van, maar het is ons onmogelijk gemaakt”, zegt overnemer Eric Bongaerts, die het bedrijf ruim een week in handen heeft. “De voorwaarden om een geslaagde overname te realiseren, raken niet vervuld.” Bij de heronderhandeling van contracten met commercieel belangrijke titels bleken tijdschriften en magazines uiteindelijk af te haken.

Bijkomende informatie volgt niet, maar in syndicale kring wordt gewezen naar onrealistische prijsstijgingen die door Bongaerts werden vooropgesteld. Die wijst ook naar het afhaken van banken en sleutelfiguren in de organisatie. De zakenfamilie, die het teloor gegane bedrijf al had omgedoopt tot “Rothoma”, betreurt de gang van zaken, “voor de werknemers van Corelio Printing”. Maar anders beslissen, “was onmogelijk en onverantwoord”, klinkt het nog.

Sinds de overname werden bestellingen van papier en inkt geplaatst. Vakbonden spreken van een ongeziene beslissing. Het personeel is na het faillissement op 23 augustus tewerkgesteld via interimcontracten, een personeelsbeleid dat werd doorgetrokken na de overname met het uitzicht op vast werk.

Het is onduidelijk wie nu moet opdraaien voor de personeelskosten. Vakbonden bekijken welke stappen ze ondernemen om de belangen van het personeel, dat de facto op straat staat, te behartigen.

Curator Marga Pieters laat vrijdag optekenen dat de overname juridisch beklonken was en dat de overnemer zich volgende week in kort geding zal moeten verantwoorden. De familie Bongaerts is ook eigenaar van drukkerij Moderna, die in het Limburgse Paal-Beringen zowat 90 personeelsleden tewerk stelt.