Zilvercommissie op verkenning bij de luchtmacht

Print
Genk - Een veertigtal leden van de Zilvercommissie van Rapid Tennisclub Waterschei trok naar Peer en bezette voor één dag op uiterst vriendelijke wijze de NAVO-luchtmachtbasis in Kleine-Brogel, officieel de 'Basis Generaal-majoor vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendael'. Het werd een uitermate boeiende dag.

De Zilvercommissie, opgericht in de schoot van Koninklijke Tennisclub Rapid Waterschei, is een actieve groep 55-plussers die overdag vrij zijn. Deze commissie die met haar werking de club ondersteunt telt een 120-tal leden en houdt zicht bezig met sportieve activiteiten, maar is ook de motor van een hele reeks afwisselende initiatieven die zowel vormend als en ontspannend zijn.
Zoals gebruikelijk speelde de commissie weer kort op de bal. Niet zo lang na de beslissing over de vervanging van de F16's en het ogenblik dat de discussies zich toespitsen op het opslaan van kernwapens bracht ze een bezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. 's Morgens vroeg reed een goed gevulde autocar de degelijk beveiligde luchtmachtbasis binnen - je moet al goed gek zijn om over de hoge afsluitingen met scheermesjes te willen klimmen. De deelnemers werden onthaald op een boeiende toelichting over de organisatie van de basis waar tussen 2023 en 2030 de huidige 48 F16's, die dan ongeveer vijftig jaar in dienst zijn, allemaal zullen vervangen worden door een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen, de F35's. Blijkt ook dat de Belgische gevechtsvliegtuigen van Kleine Brogel en Florennes vaak deelnemen aan internationale acties. Dat kost de Belgische overheid minder dan wanneer ze hier blijven...
Het bezoek aan de onderhoudswerkplaatsen en aan de motorenafdeling was een kluifje naar de hand van de technisch onderlegden maar kers op de taart was ongetwijfeld het opstijgen van drie F16's die zich met brullende motoren vlak voor de ogen van de aanwezigen losmaakten van de startbaan en zeer snel hoogte wonnen.
Uiteraard kan je de luchtmachtbasis niet verlaten zonder het Air Museum te bezoeken dat uitgebaat wordt door ex-Genkenaar Jos Palmers, zoon van de vroegere conservator van het Genkse Emiel Vandorenmuseum.
In oktober bezoekt de zilvercommissie La biomista, het project van Koen Vanmechelen over de mix van het leven.
(foto's Jose Vanbockrijck)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio