© Shutterstock
Waarom iedereen eerste hulp moet kennen
Wat doe jij als er plots iemand een hartaanval krijgt? Vier op vijf Belgen doen dan gewoon niets. Nochtans maakt ingrijpen in de eerste minuten letterlijk het verschil tussen leven en dood.
Iemand in nood helpen lijkt vanzelfsprekend. Maar als ze een persoon in nood zien, weten de meeste Belgen niet wat ze moeten doen, of zijn ze bang iets verkeerds te doen… Nochtans is iets doen altijd beter dan niets doen. Er zijn echt geen goede redenen om aan de kant te blijven staan.
Hoe sneller, hoe beter
Voor het slachtoffer maakt elke minuut verschil. Bij een hartstilstand daalt de overlevingskans per minuut dat je niets doet met 10 procent. Dat wil zeggen: na tien minuten is het gewoon te laat. In België is een ambulance gemiddeld acht minuten na een noodoproep ter plaatse; als niemand intussen reanimatie uitvoert, is de overlevingskans minimaal. Als je in de eerste minuten een automatische externe defibrillator (AED) kan gebruiken, heeft het slachtoffer zelfs vijf tot tien keer meer kans om te overleven. Tip: je kan ervoor zorgen dat de hulpdiensten sneller ter plaatse zijn door hen te verwittigen via de gratis app 112. In die app wordt automatisch je exacte locatie meegestuurd – handig als je niet exact weet waar je je bevindt.
Je kan niets verkeerd doen
Sommige mensen aarzelen om te helpen omdat ze bang zijn iets verkeerds te doen, en wachten dan maar af tot professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Dat is een verkeerde gedachte, zegt Marianne Vandenlindenloof van Rode Kruis-Vlaanderen. "Niemand verwacht dat jij alle medische problemen gaat oplossen. Maar wat je wel kan doen is een slachtoffer in leven houden tot de hulpdiensten ter plaatse zijn. De bloedsomloop moet op gang blijven, want na drie minuten kan er al onherstelbare hersenschade optreden." Ook met een AED-toestel kan je niets verkeerds doen: deze geven duidelijke gesproken instructies die je gewoon moet opvolgen.
Reageren kan je leren
Wie geconfronteerd wordt met een slachtoffer dat hulp nodig heeft, voelt zich soms onmachtig of verlamd. Dat is een bekende psychologische reactie op een noodsituatie, zegt Marianne Vandenlindenloof. Het goede nieuws: door een opleiding te volgen kun je die spontane reactie onder controle leren houden. "In een opleiding eerste hulp krijg je een stappenplan aangeleerd. Als je dat stappenplan in je achterhoofd houdt, weet je perfect wat je moet doen." Nog een tip: installeer de gratis app van het Rode Kruis. Daarin kan je snel opzoeken wat je moet doen in allerlei situaties. Je kan er ook de locatie van de dichtstbijzijnde AED in vinden.
Je zal niet in de problemen geraken
Je leest wel eens over situaties in de V.S. waar niemand eerste hulp durft bieden uit angst om aangeklaagd te worden als het slecht afloopt. Dergelijke Amerikaanse toestanden bestaan niet in België, zegt Marianne Vandenlindenloof. "Er is in België nog nooit iemand veroordeeld omdat hij of zij hulp bood. En dat zal ook nooit gebeuren, want de rechters beseffen ook wel dat niemand dan nog eerste hulp zal willen verlenen."
Wil je leren hoe je zelf eerste hulp kan verlenen? Dit najaar biedt Volkswagen gratis sessies aan. Op één avond leer je hoe je hartmassage toedient, hoe je een AED gebruikt, hoe je verstikking voorkomt en hoe je bij een ongeval eerste hulp verleent. De sessies vinden plaats bij een Volkswagen-concessiehouder bij je in de buurt en staan open voor alle Volkswagen-bestuurders. Schrijf je hier in.