Omstreden e-sigaret Juul ligt vanaf 17 september in de winkel

Print
Omstreden e-sigaret Juul ligt vanaf 17 september in de winkel

Foto: REUTERS

Juul, de in de Verenigde Staten razend populaire e-sigaret, ligt vanaf 17 september in de winkel in ons land. Dat maakte het bedrijf achter de e-sigaret woensdag bekend in een persbericht. Juul Labs kiest voor een landelijke uitrol, waarbij hun producten te koop zullen worden aangeboden in krantenwinkels, supermarkten en “vapeshops” (dampwinkels). In nachtwinkels zou Juul niet worden verkocht, aldus woordvoerster Caroline Vrancken.

België is het tiende land in Europa waar Juul op de markt komt. De e-sigaret is erg omstreden, omdat ze in de VS razend populair is. De autoriteiten hebben het zelfs over een “nicotine-epidemie” bij de jeugd.

Maar Juul belooft al van bij de start strikte preventiemaatregelen te nemen. Vanaf de lancering midden deze maand wil men een verkoopsverbod voor minderjarigen invoeren. “De verkopers ondertekenen een document met ons waarin ze zich engageren om Juul niet te verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Wij gaan dit zelf controleren met zogenaamde mysteryshoppers. Als ze na verschillende controles toch nog door de mand vallen, dan wordt de samenwerking stopgezet”, beweert Vrancken.

Ze wijst er ook op dat Juul hier in Europa - als gevolg van een Europese richtlijn voor elektronische sigaretten - veel minder nicotine bevat dan in de VS. Daar bevat de e-sigaret tot 59 milligram nicotine per milliliter vloeistof. “We bieden in België een versie aan met 18 milligram nicotine en één met 9 milligram nicotine, voor mensen die hun verslaving willen afbouwen”, aldus de woordvoerster. Juul wil zich precies richten op mensen die willen stoppen met roken. Bijna een kwart (23 pct) van alle Belgen is verslaafd aan tabak, van wie twee derde zou willen stoppen.