WK niet in gevaar voor Amerikaanse sprinter Justin Gatlin, geen beroep in zaak tegen Christian Coleman

Print
WK niet in gevaar voor Amerikaanse sprinter Justin Gatlin, geen beroep in zaak tegen Christian Coleman

Foto: AFP

Atleet Justin Gatlin is bij wedstrijden in Zagreb op de 100 meter geblesseerd geraakt aan de linkerhamstring, waardoor hij ongeveer een week buiten strijd zal zijn. Over drie weken wil de 37-jarige Amerikaan zijn titel verdedigen op de wereldkampioenschappen in Doha.


Gatlin finishte in de Kroatische hoofdstad nog wel als vierde in 10.29, maar hield na 80 meter met een pijnlijk gezicht in. Ondersteund door andere atleten verliet hij de baan. De Amerikaan Mike Rodgers won in Zagreb in 10.04.

Volgens zijn manager Renaldo Nehemiah voelde Gatlin tijdig dat er iets niet goed was. "Omdat hij meteen inhield is erger voorkomen. Het was een vorm van zelfbescherming."

WK niet in gevaar voor Amerikaanse sprinter Justin Gatlin, geen beroep in zaak tegen Christian Coleman
Foto: AP


WADA en AIU gaan niet in beroep in zaak tegen topsprinter Christian Coleman

Het Wereldantidopingagentschap WADA en de Athletics Integrity Unit (AIU) van de Internationale Atletiekfederatie IAAF tekenen geen beroep aan tegen de beslissing van het Amerikaans antidopingagentschap USADA om de dopingzaak tegen sprinter Christian Coleman in te trekken, zo maakten beide instanties woensdag bekend.

Voor het Wereldantidopingagentschap was dat een niet meer dan logische beslissing, want op advies van het WADA werd de klacht bij het USADA maandag verworpen. Coleman, de snelste man dit jaar op de 100 meter, kan zich zo opmaken voor het WK atletiek in Doha.

De 23-jarige Coleman miste in twaalf maanden drie dopingcontroles, waarvoor hij een schorsing van twee jaar riskeerde. Een fout bij de registratie van de eerste gemiste controle bij USADA zorgt ervoor dat de Amerikaan vrijuit gaat. De AIU pleit er nu wel voor een systeem te ontwikkelen waarbij dergelijke blunders niet meer mogelijk zijn.

Coleman is dit jaar met 9.81 de snelste atleet op de 100 meter. Hij is de topfavoriet voor het goud in Doha. Twee jaar geleden werd hij in Londen vicewereldkampioen, achter zijn landgenoot Justin Gatlin en net voor de Jamaicanen Usain Bolt en Yohan Blake. Vorig jaar liep Coleman op de Memorial in Brussel 9.79 (met tegenwind), wat van hem de op zes na snelste sprinter aller tijden maakte. Hij is ook wereldrecordhouder op de 60 meter indoor.