Europees kampioene duikt plots tegen hoge snelheid de diepte in tijdens proloog Boels Ladies Tour

Print
Europees kampioene duikt plots tegen hoge snelheid de diepte in tijdens proloog Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten (Mitchelton-SCOTT) heeft dinsdag de proloog in de Boels Ladies Tours (WorldTour) gewonnen. De 36-jarige Nederlandse legde het parcours van 3,8 kilometer in Sittard-Geleen af in 5:04, goed voor een gemiddelde van 45 kilometer per uur.

Daarmee was Van Vleuten zes seconden sneller dan de Duitse Lisa Klein. De Nederlandse Lucinda Brand legde op zeven seconden op de derde podiumplaats beslag. Valerie Demey is de enige Belgische deelneemster. Zij werd op 36 seconden 77e.

De tijdrit werd afgewerkt in het Tom Dumoulin Bike Park, veel draaien en keren, bijzonder technisch en zonder hoogtemeters. Christine Majerus zette de eerste richttijd met 5:15, maar lang zou ze geen plaats nemen op de hotseats, want Lisa Klein dook nog eens vijf tellen onder die chrono. Uitkijken was het daarna naar viervoudig Europees kampioene tijdrijden Ellen Van Dijk. Zij kwam evenwel ten val en zou op 1:48 stranden.

“OK, dit was niet echt wat ik bedoelde met een twisty proloog”, verwees Van Dijk naar een eerdere tweet van zichzelf. “Spijtig genoeg viel mijn ketting vooraan eraf na de kasseien. Teleurgesteld, maar blij dat ik oké ben!”

Ook Lucinda Brand en Anna van der Breggen beten de tanden stuk op de tijd van de Duitse. Van Vleuten, tweevoudige wereldkampioene tegen de klok, maakte haar favorietenrol wel waar en dook nog eens zes seconden onder de chrono van Klein, goed voor haar zevende zege van het seizoen, de zesde in de WorldTour. Eerder won ze de Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië, waarin ze ook twee ritzeges wegkaapte. Daarnaast werd ze nationaal kampioene tijdrijden.

Ook de voorbije twee jaar won Van Vleuten de proloog in de Boels Ladies Tour, waarna ze ook telkens de eindzege op zak stak.