Filmpje van aan dood ontsnapte overwegfietser uit Geleen is wereldwijde hit

De camerabeelden waarop is te zien hoe een zestienjarige scholier uit Geleen (Nederland) eind vorig jaar op een onbewaakte overweg op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapte, zijn wereldwijd een hit. Op YouTube is het filmpje al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken.

Ook Amerikaanse nieuwszenders als CNN en NBC hebben bij spoorwegbeheerder ProRail, die de bewuste camerabeelden destijds online heeft gezet, toestemming gevraagd - en gekregen - om de beelden uit te mogen zenden. Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail zegt niet verrast te zijn door het mondiale bereik van het filmpje. “Zelden is het gevaar van een aanrijding op een onbeveiligde overweg zo duidelijk vastgelegd.”

Nippertje

Op de beelden is goed te zien hoe de fietser, die op weg was naar school, op de onbewaakte spoorovergang aan de Raadskuilderweg in Geleen op het nippertje aan de dood ontsnapt. Na het passeren van een goederentrein steekt de tiener doodgemoedereerd de overweg over, waarbij hij een uit de andere richting aanstormende trein over het hoofd ziet. Wonder boven wonder wordt hij niet gegrepen.

“Maar lang niet iedereen heeft zoveel geluk als de jongen in het filmpje”, benadrukt de ProRail-directeur. Ze wijst erop dat de voorbije jaren meerdere dodelijke aanrijdingen hebben plaatsgevonden op onbeveiligde overwegen in Nederland. “De impact hiervan is keer op keer enorm. Feit is dat onbeveiligde overwegen levensgevaarlijk zijn en niet meer van deze tijd.”

Tunnel

De Wild vraagt in dat verband ‘begrip’ van inwoners en passanten voor het feit dat de onbewaakte overwegen aan de Raadskuilderweg en de Lintjesweg in Geleen inmiddels zijn ontmanteld en gesloten. “In goed overleg met gemeente en provincie.” Vaststaat dat op beide locaties speciaal voor fietsers en voetgangers een tunnel onder het spoor wordt aangelegd. Naar verwachting worden die begin 2022 opgeleverd.

Mensen riskeren leven aan defecte spoorwegovergang in Heusden-Zolder


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio