Zware explosie in Wilrijk: drie huizen ingestort, al 3 personen van onder puin gehaald

Wilrijk -

Na de explosie in Wilrijk heeft de Antwerpse brandweer al drie slachtoffers kunnen bevrijden vanonder het puin. Twee van hen zijn er erg aan toe. Een vierde vermiste was niet thuis op het moment van de ontploffing. De hulpdiensten blijven met speurhonden zoeken. Vermoedelijk is er sprake van nog een vermiste. Het Rode Kruis is net als de dienst slachtofferhulp van de politie ter plaatse om psychologische steun te bieden.

Lees ook. Buurtbewoner over explosie in Wilrijk: “Zag de brokstukken vliegen tot boven mijn zadeldak”

De ravage is groot op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat en de Egied Segerslaan in Wilrijk, waar een gaslek omstreeks 12.20 uur vermoedelijk aan de basis lag van een zware explosie die drie huizen volledig in puin legde. Volgens buurtbewoners werd in het middenste huis gewerkt, het is nog niet duidelijk of er een verband is. Er waren ook wegenwerken bezig in de straat.

Zware explosie in Wilrijk: drie huizen ingestort, al 3 personen van onder puin gehaald
Slachtofferhulp van de Antwerpse politie is aanwezig om mensen op te vangen

Speurhonden

De Antwerpse brandweer en politie is massaal ter plaatse en vraagt om de omgeving vrij te houden voor de hulpdiensten. Intussen werden al drie personen levend van onder het puin gehaald. Het is onduidelijk of het om bewoners van een van de ingestorte panden gaat.

“Onze zoektocht gaat onverminderd verder”, zo laat de Antwerpse brandweer weten. “We zijn heel voorzichtig te werk gegaan, het derde slachtoffer was de hele tijd aanspreekbaar”, zegt Kristof Geens van de brandweer. “De reddingsactie is positief afgerond. We zoeken nu nog naar een vermiste persoon.” Een van de personen die als eerste werd afgevoerd mocht het ziekenhuis ondertussen al verlaten.

Het Antwerpse parket heeft een onderzoek geopend na de zware ontploffing in Wilrijk. De feiten werden gekwalificeerd als ‘vernieling door ontploffing’. Samen met de onderzoeksrechter is het parket dinsdag ook ter plaatse afgestapt. “Er werd intussen een deskundige aangesteld om de oorzaak te achterhalen. Op dit ogenblik liggen alle pistes nog open”, zo laat het parket weten.

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verder gevoerd door de lokale politie van Antwerpen.

Enorme knal

De knal rond half één was in de wijde omgeving voelbaar, buurtbewoners omschrijven het als een “enorme knal”. In de omliggende straten zijn meerdere ramen gesneuveld, kwamen valse plafonds naar beneden en raakten garagepoorten uit de hengsels.

Aan omwonenden die schade opliepen wordt het advies gegeven om foto’s van de schade te maken. Dat is belangrijk voor hun verzekeringsdossier. Mensen die nu nog medische klachten hebben naar aanleiding van de explosie (zoals bijvoorbeeld oorsuizingen), nemen best contact op met hun huisarts.

“Geluk dat we net pauze hadden”

De arbeiders die in de voormiddag bezig waren met graafwerken in de straat waren net in pauze toen de ontploffing plaatsvond. “Gelukkig maar”, reageren ze. “Behalve twee gesneuvelde ruiten aan de graafmachine hebben wij geen schade.” Over wat er gebeurd is willen ze niet speculeren, al benadrukken ze wel dat ze niet in de buurt van de gasleiding aan het graven waren. “Het is te vroeg om iets over de oorzaak te zeggen”, reageert de zaakvoerder van de firma die de werken uitvoerde.

In januari vorig jaar vond er een gasexplosie plaats in Antwerpen. Een man uit Maasmechelen overleefde de ontploffing niet.

Zware explosie in Wilrijk: drie huizen ingestort, al 3 personen van onder puin gehaald
Foto: BELGA
Zware explosie in Wilrijk: drie huizen ingestort, al 3 personen van onder puin gehaald
Foto: BELGA
Zware explosie in Wilrijk: drie huizen ingestort, al 3 personen van onder puin gehaald
Foto: BFM