Overlijden zindert na op Spa-Francorchamps: “Opleiding piloten moet niet ter discussie gesteld worden”

Print

Autocoureur Bertrand Baguette, momenteel voor Honda aan de slag in Japan en voormalig Formule Renault 3.5-kampioen, is niet van mening dat de opleiding van de piloten ter discussie moet gesteld worden. Dat verklaart hij zondag, naar aanleiding van het overlijden van de F2-piloot Anthoine Hubert. De Fransman bezweek zaterdag op 22-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps.

Voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve verwees bij de RTBF naar twee zaken die hem storen in de moderne F1-wereld. Ten eerste zouden de piloten te veel tijd doorbrengen in de simulatoren, waardoor ze de gevaren minder goed kunnen inschatten. Ten tweede nemen de piloten volgens de Canadees meer risico’s gezien de verharde uitloopzones. In tegenstelling tot zand of grind komt de bolide na een incident niet snel tot stilstand op die ondergrond.

Verschil tussen simulator en echte race

“Het klopt dat simulatoren steeds meer evolueren en dichter bij de realiteit komen”, reageert Baguette. “Maar de piloten zijn zich wel degelijk bewust van het verschil tussen een simulator en een echte race. De simulatoren geven erg goed aan hoe de wagen reageert, maar de G-kracht kunnen ze niet simuleren. Volgens mij kan je de twee niet vergelijken met elkaar. De piloten zijn zich echt wel bewust van het gevaar.”

Baguette volgt Villeneuve wel wat betreft de asfaltzones naast de baan. “Met een grindbak was Giuliano Alesi waarschijnlijk niet meer op de piste teruggekomen. Maar de opleiding van de piloten moet niet ter discussie gesteld worden. Anthoine Hubert had veel ervaring. Hij won echt overal vooraleer hij in de Formule 2 terechtkwam”, besluit Baguette.

Overlijden zindert na op Spa-Francorchamps: “Opleiding piloten moet niet ter discussie gesteld worden”
De broer en de moeder van Anthoine Hubert met de helm van de overleden rijder tijdens een pakkende minuut stilte Foto: AP