Fransman Vincent Luis is wereldkampioen triatlon, Marten Van Riel vijfde in eindstand

Print
Fransman Vincent Luis is wereldkampioen triatlon, Marten Van Riel vijfde in eindstand

Foto: AFP

De 30-jarige Fransman Vincent Luis heeft zich zaterdag in het Zwitserse Lausanne tot wereldkampioen triatlon korte afstand gekroond. Een vijfde plaats in de achtste en laatste manche van de World Series volstond. De Noor Kristian Blummenfelt won in 1u50:46, voor de Spanjaarden Mario Mola en Fernando Alarza.

Marten Van Riel finishte als negende en werd vijfde in de eindstand. Jelle Geens gaf na een lekke band in het slot van de fietsproef op. Hij beëindigt de World Series als veertiende.

Het wereldkampioenschap brengt de resultaten van het seizoen tussen maart en september in rekening. Voor 2009 werd de wereldtitel nog uitgevochten in één wedstrijd. Luis volgt zijn trainingspartner Mario Mola op. De Spanjaard was de sterkste in 2016, 2017 en 2018.

Vincent Luis was de meest constante triatleet van het seizoen. Midden mei won hij op de olympische afstand in het Japanse Yokohoma en in juli pakte hij een tweede plaats op de sprintafstand in Hamburg. Bij de triatlon in ploegverband behaalde hij met het Franse team (samen met Cassandre Beaugrand, Emilie Morier, en Léo Bergère) een tweede opeenvolgende titel in de gemengde estafette.

Amerikaanse Katie Zaferes pakt wereldtitel bij de vrouwen

De Amerikaanse triatlete Katie Zaferes kroonde zich voor het eerst tot wereldkampioene op de korte afstand bij de vrouwen, door de achtste en laatste manche van de World Triatlon Series (WTS) te winnen. De Britten Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown vergezelden haar op het podium van zowel de slotmanche als de eindstand. Op de erelijst volgt Zaferes de Britse Vicky Holland op.

Fransman Vincent Luis is wereldkampioen triatlon, Marten Van Riel vijfde in eindstand
Foto: AFP

Zaferes werd eerder al derde in 2017 en tweede in 2018 in de WTS. Ze won begin dit seizoen vier wedstrijden, maar kende ook pech met twee vallen met de fiets in Hamburg en Tokio. Na de val in Tokio had ze 23 hechtingen nodig.

De Belgische Claire Michel kwam zaterdag pas als 33e over de streep. Ze zakte zo in het WTS klassement van de 10e naar de 16e plaats. Valérie Barthelemy, net terug na een polsbreuk en vorige week nog ziek geworden, kon haar wedstrijd niet afmaken. Ze werd gedubbeld in het fietsonderdeel. In de WTS eindigde ze op de 49e plaats.