Grote brand in biomassacentrale in Sittard onder controle

Print
Grote brand in biomassacentrale in Sittard onder controle

Foto: Nifoma

In een biomassacentrale aan de Rijksweg Noord in Sittard in het zuidoosten van Nederland en niet ver van de grens met België heeft woensdagavond een grote brand gewoed

De brand brak rond zes uur uit. Boven de stad waren grote zwarte rookwolken te zien. De brandweer kwam met meerdere bluswagens ter plaatse. De brand was rond kwart voor zeven onder controle. Brandweerlieden zijn alleen nog bezig met het nablussen van een grote stapel houtpulp.

De brand ontstond in het gedeelte van de centrale waar houtpulp binnenkomt. Op dat moment was er een medewerker in de centrale aanwezig, die raakte niet gewond. Ook het dak vatte vlam.

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op het gedeelte van de fabriek waar met thermische olie gewerkt wordt. Bij een brand in 2007 in het gebouw ontstond een ontploffing toen die olie vlam vatte.

Metingen

De brandweer heeft met vier ploegen in de omgeving metingen gedaan. Daaruit is niet gebleken dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen. Omwonenden in de wijk Hoogveld werd wel geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten bij overlast door de rook.

Het treinverkeer op de naastgelegen spoorlijn reed op aanwijzingen van de brandweer ietsje langzamer, maar „de reizigers merken er nagenoeg niets van”, aldus een woordvoerder van ProRail.

De rookwolken trokken richting het centrum en verder naar de Duitse grens. De autoriteiten daar werden ook ingelicht.

De biomassacentrale levert energie en warm water aan een deel van de stad. Bij de ontploffing en brand in 2007, enkele maanden na de oplevering, raakte het gebouw vrijwel volledig verwoest. De centrale werd daarna opnieuw opgebouwd.

Grote brand in biomassacentrale in Sittard onder controle
Foto: De Limburger

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio