Matthias Casse pakt zilver op WK judo

Print
Matthias Casse pakt zilver op WK judo

Foto: REUTERS

Matthias Casse (IJF 4) heeft woensdag op het WK judo in Tokio de finale in de klasse tot 81 kg niet kunnen winnen. In de strijd om goud moest de 22-jarige Casse zijn meerdere erkennen in de Israëliër Sagi Muki (IJF 2). Hij verloor met ippon maar bezorgde België met dit zilver wel een eerste medaille in Japan.

Casse had in de halve finales de Iraanse titelverdediger en nummer 1 van de wereld Saeid Mollaei verslagen. Met Sagi Muki stond hij in de finale tegenover zijn zwart beest. Van de zes vorige ontmoetingen kon Casse er immers maar een winnen. Ook in de WK-finale bleek de Israëliër te sterk. Na 2:39 haalde hij het met ippon.

De 22-jarige Casse, die bye was in de eerste ronde, vloerde op weg naar de finale achtereenvolgens de Chinees Zha Lasai (IJF 72) met ippon, de Italiaan Antonio Esposito (IJF 24) met waza-ari en de Slovaak Filip Stancel (IJF 91) met ippon. In de kwartfinale tegen de Duitser Dominic Ressel (IJF 5) haalde hij het in de golden score met ippon. In de halve finales zette Casse Saeid Mollaei opzij, ook met ippon (een armklem) in de golden score.

Matthias Casse werd in 2017 wereldkampioen bij de junioren. Vorig jaar beëindigde hij zijn WK-debuut bij de senioren op de zevende plaats. Eind juni kroonde hij zich tot Europees kampioen in Minsk.

Voor België is de zilveren medaille van Casse het eerste eremetaal op dit WK in Japan.

Casse is op zijn 22e overigens de jongste Belgische vicewereldkampioen bij de senioren. Robert Van de Walle moest wachten tot hij 25 jaar was (in 1979 in Parijs in -95 kg), Johan Laats (Barcelona ‘91 in -78 kg) en Cédric Taeymans (München 2001 in -60 kg) tot hun 24e. Zij werden allemaal vicewereldkampioen in hun gewichtsklasse terwijl Toma Nikiforov op zijn 24e vicewereldkampioen werd op het Open wereldkampioenschap in 2017 in Marrakech.

Sami Chouchi uitgeschakeld

Sami Chouchi ging er in dezelfde categorie uit in de achtste finales. Het nummer 19 op de ranking won zijn eerste twee kampen met ippon tegen respectievelijk Abdullah Alkhuzam (IJF 171) uit Koeweit en de Italiaan Christian Parlati (IJF 25). In de volgende kamp tegen de Puertoricaan Adrian Gandia (IJF 55) pakte hij na 57 seconden in de verlengingen uit met een prachtige worp die hem de winnende waza-ari opleverde.

In de achtste finales tegen de Georgiër Luka Maisuradze (IJF 29) had onze landgenoot tijdens de eerste twee minuten een drietal scorekansen maar telkens kon de Georgiër het gevaar ontwijken. Een minuut voor tijd koos Maisuradze zijn moment en meteen lag Sami Chouchi plat op de rug en was het WK voor hem voorbij.