Brazilië weigert noodhulp van G7: “Middelen kunnen misschien relevanter zijn voor herbebossing van Europa”

Print
Brazilië weigert noodhulp van G7: “Middelen kunnen misschien relevanter zijn voor herbebossing van Europa”

Foto: AFP

Brazilië heeft maandag de noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied geweigerd. Dat heeft de kabinetschef van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt.

“We bedanken (de G7), maar die middelen kunnen misschien relevanter zijn voor de herbebossing van Europa”, verklaarde de kabinetschef Onyx Lorenzoni in een blogpost.

De Franse president Emmanuel Macron maakte maandag bekend dat de G7 20 miljoen dollar noodhulp vrijmaakt voor het Amazonewoud.

“Macron slaagt er zelfs niet in om een voorspelbare brand te vermijden in een kerk die deel uit maakt het werelderfgoed van de mensheid en hij wil ons land de les spellen?”, aldus Lorenzoni. Hij verwijst daarmee naar de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs op 15 april. “Hij heeft nog veel werk in zijn land en in de Franse kolonies.”

Voor de verklaringen van de kabinetschef van Bolsonaro, had de minister van Milieu Ricardo Salles nog gezegd dat de hulp van de G7 “welkom” was, maar na aan vergadering met enkele ministers veranderde Bolsonaro de toon.

“Niemand heeft nood aan een nieuw initiatief voor het Amazonegebied”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo. Volgens hem zijn er al mechanismen onder het klimaatverdrag van de VN om de “strijd tegen ontbossing en herbebossing te financieren”.

Macron was de voorbije dagen zwaar in botsing geraakt met Bolsonaro. Bolsonaro pikte het niet dat de Franse diplomatie de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen. Volgens Macron had Bolsonaro “gelogen” over zijn milieu- en klimaatengagementen. De Braziliaanse president verweet zijn Franse evenknie op zijn beurt dan weer “een kolonialistische mentaliteit” te hebben.