Standard knokt zich met tien voorbij KV Kortrijk en neemt de leiding over van Club Brugge

Print

Standard heeft in de laatste tien minuten van zijn thuismatch tegen KV Kortrijk een 0-1-achterstand nog omgebogen in een 2-1-zege. Straf, want de Rouches stonden 70 minuten met tien op het veld na een vroege rode kaart voor Maxime Lestienne. Standard komt zo voor het eerst in 5,5 jaar alleen aan de leiding in de Jupiler Pro League.

Lees ook. HERBELEEF. Rouches pakken zege en leidersplaats

Voor de tweede week op rij startten de Rouches met Limbombe en Carcela op de bank. Wel een basisplaats was er voor Mpoku. Het betekende een mijlpaal voor de Congolese international, want hij speelde zijn 200ste match in Luikse loondienst.

De Rouches begonnen de match in de wetenschap dat een overwinning ze alleen aan kop ging helpen. Iets wat al van mei 2014 niet meer is gelukt. De eerste voortekenen waren ook best gunstig. Standard voetbalde kans na kans bij mekaar. Zo kreeg Lestienne net niet genoeg zijn hoofd tegen een goede voorzet van Vojvoda.

Op het kwartier zagen we opnieuw een scherpe Lestienne. De vleugelspits, vorige week tegen Moeskroen nog de grote man, ontfutselde Van der Bruggen de bal en gaf hem aan Mpoku. Die kapte zich eerst met zijn typische sleepbeweging vrij, maar kreeg het leer vervolgens niet voorbij Bruzzese. Niet veel later zagen zowel ref Boucaut als de VAR een duidelijke duwfout op Lestienne in de zestien over het hoofd.

Met andere woorden: Standard was aan het drukken. Dat leek in de 20ste minuut iets op te brengen toen Lestienne na een goeie hoekschop de bal binnen werkte. De vleugelspits vierde gematigd en na een tussenkomst van de VAR bleek waarom: hij finishte (bewust) met de hand. Boucaut kon niet anders dan geel trekken. Omdat Mad Max al in de tweede minuut zijn eerste gele prent had gekregen voor een domme schwalbe moest de thuisploeg met tien verder. Zonde, want Lestienne zat goed in de wedstrijd.

Ocansey knikt binnen

In de daaropvolgende minuten verloor Standard zich in frustratie en vergat het te voetballen. Kortrijk kwam beter in de match. Eerst kopte Eric Ocansey nog over. Twee minuten daarna was het toch raak. Diezelfde Ocansey knikte op een vintage voorzet van Kristof D’Haene onhoudbaar binnen: 0-1. Zijn eerste in het Kortrijk-shirt voor de Ghanees.

De bezoekers begonnen ook het beste aan de tweede helft. Standard ontsnapte zelfs aan een dubbele achterstand. Ajagun liet van dichtbij een reuzenkans liggen en schoot recht op de vuisten van Bodart. Een troost voor hem: de fase werd afgevlagd voor buitenspel.

Preud’homme moest iets doen en bracht op het uur Mehdi Carcela om voor een nieuw elan te zorgen. Dat werkte. Vrijwel vlak na zijn invalbeurt oogstte de technicus applaus met een fraaie tackle op Ocansey, waarna hij zelf de counter opzette. De scherpe voorzet van Emond kon maar net weggewerkt worden door Kagelmacher.

Om het slotoffensief helemaal van de grond te krijgen bracht MPH Limbombe voor Emond. Eerst ontsnapten de Rouches wel twee keer. Azouni zag zijn 0-2 terecht afgekeurd wegens buitenspel, vervolgens toonde Julien de Sart zich met een zwak schot heel genadig voor zijn ex-ploeg.

Comeback

Pas in de laatste minuten werd Standard echt gevaarlijk. Eerst kon Van der Bruggen nog de inzet van Limbombe van de lijn keren, maar op de daaropvolgende hoekschop was het toch raak. Laifis troefde Kagelmacher af in de lucht en kopte binnen.

Het zorgde ervoor dat Sclessin er weer eens ouderwets achter ging staan. En dat doet altijd iets met een ploeg. Carcela kreeg het in de 89ste minuut op zijn heupen en stoomde op met de bal aan de voet. Hij stak door op Amallah, die de bal feilloos voorbij Bruzzese in doel legde. De knappe comeback was een feit. Door de overwinning komt Standard alleen op kop met twaalf op vijftien - Club Brugge, dat zijn wedstrijd op Charleroi uitgesteld zag, heeft wel nog een match tegoed. Kortrijk blijft steken op zeven punten.