vrijdag 23 augustus 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De PS heeft met Laurette Onkelinx een eigen kandidaat naar voren geschoven voor de Europese topfunctie.

Photo News

Politiek

PS stelt Onkelinx voor als Europees Commissaris

BRUSSELDidier Reynders (MR) is niet de enige die genoemd wordt als toekomstig Europees commissaris. De Parti Socialiste (PS) heeft nu ook een eigen kandidaat naar voren geschoven: Laurette Onkelinx.

De voormalige vicepremier had eerder al haar exit uit de nationale politiek aangekondigd, en heeft als voordeel dat ze een vrouw is. De nieuwe commissievoorzitter, Ursula von der Leyen, wil namelijk evenveel mannen als vrouwen in haar Commissie.

Bovendien, zo redeneert de PS, heeft MR met Charles Michel al een Europese topjob binnen – Michel wordt op 1 december voorzitter van de Europese Raad. Dat die partij ook de Belgische commissaris binnenhaalt, vinden de Franstalige socialisten van het goede te veel.

Maandag is de officiële deadline om een opvolger voor huidig commissaris Marianne Thyssen (CD&V) aan te duiden. Het is onduidelijk hoe het beslissingsproces nu verloopt. In principe kan de regering-Michel die beslissing nemen, maar met amper een kwart van de zetels in het parlement heeft die regering weinig democratisch draagvlak.  (pl)

Nieuwe Video's