Bosbrand op Gran Canaria “niet onder controle”: vlammen tot 50 meter hoog

Print

De bosbrand op het Spaanse eiland Gran Canaria is volgens de lokale overheid “niet onder controle” van de brandweerdiensten. Er is al 3.400 hectare getroffen door de brand en de vlammen zijn tot vijftig meter hoog, zo heeft de eilandraad meegedeeld op Twitter. Volgens de Spaanse media moesten intussen al 8.000 mensen uit tientallen verschillende plaatsen in veiligheid worden gebracht.

Ook de dennenbossen in het nationaal park Tamadaba worden nu stilaan bedreigd door het vuur. Het 7.500 hectare grote park, dat beschouwd wordt als de “groene long” van het eiland, ligt in het westen van Gran Canaria, dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat.

De toeristische gebieden aan de stranden worden niet onmiddellijk getroffen, bevestigen ook reisorganisatoren TUI Belgium en Thomas Cook Belgium. Beiden moesten geen klanten overplaatsen. “We delen preventief de informatie die de overheid met ons meedeelt aan onze reizigers. Wanneer klanten met de auto eropuit trekken, vragen wij om de getroffen gebieden te vermijden en de instructies van de lokale overheid in acht te nemen”, zegt Claire Gennart van Thomas Cook België. De touroperatoren zeggen de situatie op de voet te volgen.

De president van de Canarische eilanden, Angel Víctor Torres, zegt dat het hete zomerweer en de lage luchtvochtigheid het moeilijk maken om het “extreem agressieve” vuur te bestrijden. Bovendien worden de vlammen verder aangewakkerd door een felle wind.

In de nacht van zondag op maandag werden honderden brandweerlui ingezet om het vuur te bestrijden. Maandagochtend worden nog eens 700 mensen gemobiliseerd. Er worden ook elf helikopters en verschillende blusvliegtuigen ingezet.

Bosbrand op Gran Canaria “niet onder controle”: vlammen tot 50 meter hoog
Foto: AFP
Bosbrand op Gran Canaria “niet onder controle”: vlammen tot 50 meter hoog
Foto: AFP