Jeugdvriend van familie Maj keert even terug naar Beringen-Mijn

Print

Foto: Lambert Reynders

Beringen - Een zoon van de familie Maj die vijftig jaar geleden emigreerde naar Canada, is momenteel op bezoek in zijn geboorteplaats Beringen-Mijn.

De familie Maj groeide op in het Baltisch Kamp in Beringen-Mijn. Na de oorlog kwam deze Poolse familie naar Beringen, maar ondertussen zijn ze uitgezwermd naar Heusden en Beringen-centrum. In die tijd bestond er een zeer hechte band onder de bewoners van deze wijk.
Toen de vader van hun vrienden (familie Jerzyk) meer dan vijftig jaar geleden overleed, besloot de hele familie om te emigreren naar Canada. Hun moeder die nog steeds leeft, had wel jaarlijks contact met de vrienden in België en kent nog alle buren en vrienden van vroeger.
Een jeugdvriendn is thans op bezoek in België en wou absoluut een Poolse mis bijwonen en vond het spijtig dat hij niet in de mijnkathedraal kon. Hij beklom ook de terril en kon nog precies aanduiden waar hun huisje stond. Dit huisje is thans bewoond door een Turks gezin maar op eenvoudige vraag mochten zij alle kamers zien en fotograferen.
Op het kerkhof van Stal heeft hij al de graven gefotografeerd van mensen die hij ooit gekend heeft. Hij wist nog precies de plaats waar zijn vader destijds begraven werd. Na een paar dagen kon hij al weer een paar woorden Nederlands praten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio