Driekwart festivalgangers draagt poepbacterie

Print
Driekwart festivalgangers draagt poepbacterie

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utrecht zitten er bij driekwart van de bezoekers poepbacteriën (Enterobacteriaceae) op hun handen.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht adviseren festivalgangers om niet alleen gehoorbescherming mee te nemen, maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen.

De universiteit baseert zich op een onderzoek onder 450 bezoekers van de Zwarte Cross in de Achterhoek (Oost-Geerle) vorige maand. De bacteriën verspreiden zich mogelijk via weilanden waar dieren op hebben gepoept en via dierlijk bemest gras, waar mensen op zitten. Ook kunnen bezoekers de poepbacterie op hun handen krijgen na een toiletbezoek of via contact met andere festivalgangers.

Volgens de onderzoekers zijn infecties via de handen in te dammen door voor het eten en na toiletbezoek de handen zorgvuldig te reinigen met zeep en daarna afdrogen met papieren handdoekjes. “De organisatie van grote festivals zou het festivalterrein daarvoor van voldoende, goed uitgeruste, handwaspunten moeten voorzien”, aldus de universiteit.

Lees meer over de festivals