Wedloop tegen de tijd om ExoMars 2020 te lanceren na valschermproblemen

Print
Wedloop tegen de tijd om ExoMars 2020 te lanceren na valschermproblemen

Foto: AFP

Het tweede luik van de Europees-Russische missie ExoMars blijft kampen met problemen aan het valschermsysteem. Indien er niet snel een oplossing komt, komt de voor volgend jaar voorziene lancering misschien in het gedrang, zo heeft het Europees Ruimtevaartbureau ESA erkend.

ExoMars 2020 behelst in het bijzonder een Europese robotjeep die diep in de bodem van de Rode Planeet moet boren, op zoek naar sporen van vroeger leven. Bij deze ambitieuze en delicate missie levert Rusland de draagraket, het landingsplatform en de daalmodule die ook Europese elementen bevat.

Eén daarvan is het valschermsysteem om de lander zacht te laten neerkomen.

Maar begin augustus mislukte een test met de grootste van de vier valschermen, aldus ESA. Eind mei faalde een test met het hele systeem dat uit twee grote en twee kleine valschermen bestaat.

Normaal moet de missie tussen 25 juli en 13 augustus starten, met lancering door een Proton-draagraket en voorziene aankomst in maart 2021.

Gezien het onontbeerlijke valschermsysteem nog niet op punt staat is een wedloop tegen de tijd begonnen en is de hele ploeg gemobiliseerd, zei François Spoto, hoofd van het programma tegenover het Franse persbureau AFP.

In november/december moet er een nieuwe test plaatsvinden, in februari een tweede.

“Wij zijn veroordeeld twee keer te slagen”, zei Spoto. “Maar is geen reden tot overmatige paniek”, terwijl wel één ding duidelijk is: “Wij lanceren enkel iets dat werkt”.

ExoMars 2020 voert ook het Belgische Lara-instrument mee. België was ook betrokken bij het eerste luik van ExoMars, onder met het ambitieus NOMAD-instrument dat de Martiaanse atmosfeer bestudeert.