Lego-kunstenaar maakt levensgrote Maria-mozaïek in Antwerpse kathedraal

Print

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen heeft kunstenaar en Lego-liefhebber Maarten Steurbaut woensdag een levensgrote mozaïek samengesteld die het bekende Mariabeeld van de kathedraal voorstelt.

Het evenement is een initiatief van de kathedraal om Maria Tenhemelopneming (op 15 augustus) in de kijker te zetten. Woensdagavond vindt ook de jaarlijkse processie met het beeld plaats, gevolgd door een viering.

De Mariaprocessie is een eeuwenoude traditie die sinds enkele jaren weer hernomen wordt. Vorig jaar besliste de kathedraal om het evenement meer luister bij te zetten door er een kunstproject aan te koppelen. Toen werd een live painting act op poten gezet, ditmaal viel de keuze op een Lego-mozaïek van het Mariabeeld.

Kunstenaar Maarten Steurbaut kreeg woensdagochtend hulp van waarnemend burgemeester Koen Kennis (N-VA) om de eerste blokjes te leggen. Omstreeks 16 uur was het werk compleet. De mozaïek kan woensdagavond even het Mariabeeld zelf vervangen wanneer dat wordt meegenomen voor de processie. Ook donderdag en vrijdag zal het kunstwerk nog in de kathedraal te zien zijn, daarna neemt Steurbaut het mee om er op Lego-events mee te pronken.

Aan het project hangt ook een inzamelactie vast. Wie legoblokjes wilde kopen om in het kunstwerk te laten plaatsen, kon op www.onzelievevrouwekapel.be een set van 50, 125 of 500 blokjes kopen en schenken. De opbrengst van het initiatief gaat naar de vzw Afrant, die ontwikkelingsprojecten organiseert in Benin en Burkina Faso, en naar de sociale goede doelen van de kathedrale parochie.