Internationale tomatenproefdag bij Eddy en Danielle Ceyssens

Print

Foto: Marcel Cornelissen

Neeroeteren

Maaseik - Velt-Maasoeter organiseerde voor de zevende keer op rij een tomatenproefdag. Wat zeven jaar geleden bescheiden begon met een 50-tal tomatensoorten en ca. 20 deelnemers is nu uitgegroeid tot een evenement dat zijn gelijke niet kent in België.

Sinds twee jaar durven wij dit evenement aankondigen als ‘internationaal’. Ja, want Nederlanders, Duitsers, maar ook Walen en West-Vlamingen kwamen afgezakt naar Neeroeteren.
Ja, want Eddy is een autoriteit in tomaten kweken. Hij beheert een zadenbank van maar liefst 3.000 soorten. Die hij uiteraard niet allemaal kan zaaien. Hij wisselt die zaden uit met personen uit de hele wereld.
Afgelopen zondag lagen 145 soorten te pronken op diverse tafels om gedegusteerd te worden. Ook gerechten, gerelateerd aan tomaten, mochten niet ontbreken: tomatencake, pesto, chutney, ketchup. Nieuw dit jaar was ook een stand van de zadenwerkgroep van Velt.
Ook de boekenstand met lesgevers van Velt werd druk bezocht. Pruimpjes waren gratis mee te nemen.
En voor de rest werden héél veel ideeën uitgewisseld: in allerlei talen.

En welke werd uitgeroepen tot lekkerste tomaat?
Geen enkele! Het is juist de afwisseling van textuur, sapgehalte, kleur, vorm, dat het proeven zo interessant maakt.
Er is slechts één nadeel aan dit evenement: nadat je die buitentomaten hebt geproefd… is een winkeltomaat ronduit smakeloos. Want een tomaat die gekoeld wordt, verliest alle smaak.
Wat is het voordeel van dit evenement? Personen raken overtuigd van zelf tuinieren… en kunnen dan terecht bij Velt. Of elk tuincentrum.
En voor die tomaten heb je echt niet veel plaats nodig: potten langs de gevel, een steuntje, en je bent vertrokken.
En deze activiteit en proeverij was volledig gratis! Volgend jaar opnieuw rond dezelfde datum.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio