Noorse politie behandelt schietincident in Oslo als “poging tot terreurdaad”

Print
Noorse politie behandelt schietincident in Oslo als “poging tot terreurdaad”

Foto: EPA-EFE

Het schietincident zaterdag in een moskee dichtbij de Noorse hoofdstad Oslo, wordt door de politie beschouwd als een “poging tot terreurdaad”. Maandag moet de verdachte voor een rechter verschijnen, zei politie-aanklager Pal Fredrik Hjort Kraby, en de politie zal daar vragen de aanhouding met een maand te verlengen. Voorlopig zwijgt de verdachte, maar zondag wordt hij opnieuw ondervraagd.

“Het onderzoek heeft aangetoond dat de dader, een twintiger, extreemrechtse standpunten heeft”, zei Rune Skjold van de politie van Oslo tijdens een persconferentie over de jonge Noor die verdacht wordt van de feiten. Hij zei dat de verdachte zijn steun had uitgesproken voor Vidkun Quisling, een Noorse politicus die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitse bezetter, en antimigratiestandpunten had. “Hij had xenofobe meningen, en wilde terreur zaaien.”

De politie zei geen informatie te hebben dat de man hulp kreeg van anderen, maar hij was wel online actief. Daar wordt nu verder onderzoek naar gevoerd. Verschillende Noorse media schrijven dat hij, enkele uren voor de aanslag, een boodschap had gepost waarin hij de schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch toejuichte.

Bij de aanval in het Islamitisch Centrum al-Noor in Baerum viel een lichtgewonde, de 65-jarige moskeebezoeker die de dader overmeesterde. Ook de dader zelf liep lichte verwondingen op. In de moskee werden verschillende schoten afgevuurd, en er werden ook verschillende wapens teruggevonden. Verdere details gaf de politie daarover echter niet.

Gearresteerd en aangeklaagd

Enkele uren na de aanval ontdekte de politie het lichaam van zijn 17-jarige halfzus, de dochter van zijn stiefmoeder, bij hem thuis. De man wordt aangeklaagd voor moord en poging tot moord. Later kan daar nog terrorisme aan toegevoegd worden, aldus aanklager Kraby.

De Noorse premier Erna Solberg bracht zondag een bezoek aan de gemeenschap van de getroffen moskee, die in een hotel waren samengekomen om het Offerfeest te vieren. “Wat er is gebeurd, is iets dat niet zou mogen gebeuren in Noorwegen. Noorwegen zou een veilige plek moeten zijn”, zei Solberg aan verslaggevers.